04 ianuarie 2014

APIA eliberează adeverinţe pentru contractarea de credite la specia bovine
·        Cuantumul de plată înscris în adeverinţă  este de 300 de lei pe cap de animal, creditele putând fi luate de la băncile cu care APIA a încheiat convenţii.
Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură(APIA) Suceava eliberează, începând de luni, beneficiarilor plăţilor naţionale directe complementare în sectorul zootehnic, la specia bovine, adeverinţe necesare la accesarea creditelor pentru activităţilor curente. Potrivit responsabililor instituţiei sucevene, creditele pot fi contractate de la băncile cu care APIA are încheiate convenţii, împrumuturile având menirea de a asigura, producătorilor agricoli, resursele financiare necesare până în momentul în care aceştia vor intra în posesia primelor pe exploataţie şi pe cap de animal. La solicitarea scrisă a fermierului, APIA va elibera o adeverinţă de înregistrarea a fermierului, documentul dovedind că, în 2013, producătorul a depus cerere pentru plăţile complementare directe, că s-au efectuat verificările administrative obligatorii, actul evidenţiind şi numărul de animale eligibile. De asemenea, în adeverinţă se va arăta că beneficiarul nu face obiectul excluderilor de la plată, că au fost ataşate toate documentele necesare şi că fermierul în cauză îndeplineşte toate condiţiile pentru acordarea plăţilor naţionale directe complementare în sectorul zootehnic, la specia bovine, schema decuplată de producţie în sectorul carne. Conform Ordinului ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nr. 1412/2013, cuantumul de plată înscris în adeverinţă  este de 300 de lei pe cap de animal. „Recomandăm potenţialilor beneficiari să îşi alegă creditorul numai după un studiu atent al condiţiilor de creditare impus de bancă, astfel încât să fie obţinute condiţiile de creditare cele mai avantajoase şi care se potrivesc cel mai bine profilului exploataţiei”, arată directorul executiv la APIA Suceava, Eugen Mogos.

Dobânda finală aplicată beneficiarului nu poate depăşi ROBOR 6M+4%, respectiv 6% - 9%, inclusiv comisioanele aferente creditului, de maxim 1%.