31 ianuarie 2014

42% din risipa de alimente este generată de gospodăriile individuale
·        În Anul internaţional al agriculturii de familie, agricultorii sunt chemaţi să aibă grijă de sănătatea zonelor umede.
·        Pentru obţinerea de profit, s-au utilizat pesticide şi îngrăşăminte chimice, care au dus la „otrăvirea” acestor , susţine şeful APM Suceava, Vasile Oşean.  

Tema pentru Ziua mondială a zonelor umede, aniversată pe 2 februarie, este, în acest an „Zonele umede şi agricultura”, sloganul sub care este marcat evenimentul fiind „Zonele umede şi agricultura: parteneri pentru dezvoltare”. Agenţia pentru Protecţia Mediului Suceava informează că, prin alegerea temei şi sloganului, vizată este derularea unei campanii de  încurajare a acţiunilor şi măsurilor  privind practicile agricole care susţin zonele umede sănătoase, fiind binecunoscut rolul esenţial al zonelor umede în dezvoltarea agriculturii. „Agenţia pentru Protecţia Mediului Suceava invită pe agricultori, dar şi restul populaţiei, să aibă mai multă grijă de sănătatea zonelor umede, care contribuie foarte mult la asigurarea resurselor noastre vitale”, a subliniat Vasile Oşean, director executiv al APM. Oşean a evidenţiat că promovarea dezvoltării economice a condus la presiuni asupra zonelor umede, întrucât, pentru obţinerea unui profit cât mai mare, s-au utilizat pesticide şi îngrăşăminte chimice, care au dus la „otrăvirea” suprafeţelor respective. De asemenea, în scopul promovării activităţii micilor fermieri, ONU a declarat 2014 drept Anul internaţional al agriculturii de familie. Astfel, forurile internaţionale atrag atenţia lumii asupra rolului fermelor mici în reducerea foamei şi sărăciei, protejând, în acelaşi timp, mediul şi biodiversitatea şi contribuind la o dezvoltare durabilă a zonelor rurale. De asemenea, Parlamentul European a hotărât ca 2014 să fie Anul european de combatere a risipei de alimente. Acţiunile din 2014 an urmăresc sensibilizarea consumatorilor, în aşa fel  încât, până în 2025, cantitatea de deşeuri alimentare să se reducă la jumătate. În prezent, 42% din risipa de alimente la nivel european este generată de gospodăriile individuale, urmate de supermarket-uri şi restaurante. Aceasta în condiţiile în care, 79 de milioane de cetăţeni europeni trăiesc sub pragul sărăciei.