23 ianuarie 2014

Într-un an cu alegeri:
Populism electoral: facilităţi pentru toată lumea la transportul în comun
·        „La nivel de ţară, există oraşe care acordă gratuiţi la toţi pensionarii, sunt oraşe care acordă gratuităţi la toată populaţia. Mi se pare un lucru normal, până la urmă”, susţine Ion Lungu, primarul Sucevei.
·        În februarie 2012, în prejma alegerilor pentru cucerirea Primăriei, consilierii din grupul politic al USL au propus reducere cu 50% a abonamentelor pentru pensionari, şomeri şi bugetari cu venituri sub 600 de lei pe lună.
Pensionarii din municipiul Suceava ar putea de reduceri de 50% pe autobuzele societăţii de transport în comun  de călători TPL. Primarul reşedinţei de judeţ,  Ion Lungu a declarat că, în urma iniţiativei consilierilor locali ai PSD, reprezentaţii deliberativului în Adunarea Generală a Acţionarilor de la firma la care municipalitatea este unic acţionar au venit cu o propunere de modificare a contractului de finanţare a diferenţei de tarif dintre costul real şi preţul efectiv al unei călătorii. Astfel, potrivit unor prevederi din Legea transporturilor, Primăria ar urma să suporte pierderile înregistrate de societate. „Anul trecut, la TPL au fost pierderi de 3 miliarde de lei vechi, iar în măsura în care le-am acoperi, nu ar fi o problemă să acordăm această sumă în contul compensării de 50%”, a spus şeful municipalităţi,  menţionând că, în 2013, în contul firmei de transport de călători au ajuns, cu titlul de subvenţie, circa 30 de miliarde de lei vechi. Potrivit edilului-şef întrucât pentru preluarea pierderilor nu se plăteşte taxă pe valoare adăugată,  se vor face economii care vor fi destinate susţinerii cheltuielilor cu abonamente compensate. „Avantajul constă în ceea că decontul nu se face pe bază de factură, ca până acum. Deci, din cele 30 de miliarde de lei vechi, pe care noi le-am dat anul trecut, 24% au plecat, ca taxa pe valoare adăugată la stat. În măsura în care decontul se face pe această acoperire a pierderilor, atunci nu se mai facturează TVA, iar din start se economisesc peste 10 miliarde de lei vechi. Cu ceea ce mai acoperim noi, ar fi vorba despre un efort de 5 miliarde de lei mai mult decât anul trecut, ceea ce nu este un capăt de ţară”, a explicat şeful executivului. Primarul Lungu spune este de acord cu facilităţile pentru pensionarii care călătoresc cu autobuzele TPL, susţinând că, în ţară, există administraţii locale cu sisteme de gratuitate pentru toţi vârstnicii ieşiţi la pensie, iar în alte oraşe întreaga populaţie circulă gratuit. „La nivel de ţară, există oraşe care acordă gratuiţi la toţi pensionarii, sunt oraşe care acordă gratuităţi la toată populaţia. Mi se pare un lucru normal, până la urmă”, a reliefat ocupantul fotoliului din Areni, Ion Lungu. Reamintim că, în februarie 2012, în prejma alegerilor pentru cucerirea Primăriei, consilierii din grupul politic al USL au venit cu un proiect de reducere cu 50% pentru abonamentul social al pensionarilor, şomerilor şi salariaţilor bugetari cu venituri sub 600 de lei pe lună. Legitimaţia ar fi urmat să fie valabilă pe o singură linie, însă demersul s-a izbit de imperativul identificării resurselor financiare necesare pentru punerea în practică a unui asemenea deziderat.

În 2013, 3.800 de elevi şi studenţi au plătit doar 25% din valoarea unui abonament de călătorie, 50% fiind suportat  de TPL, iar 25%-de la bugetul local. De asemenea, 2.600 de persoane cu handicap şi însoţitori ai acestora, 260 de deţinuţi politic, 278 de veterani de război şi 11 eroi ai Revoluţiei  au avut parte de abonamente gratuite, banii fiind asiguraţi, în totalitate, din puşculiţa bugetară comună a municipiului Suceava.