20 ianuarie 2014

Temperaturile ridicate nu au dăunat culturilor de toamnă
·        În cazul în care stratul de zăpadă protector va fi unul consistent, iar în perioada următoare ar veni un ger de peste 15 grade Celsius, suprafeţele cu cereale nu vor fi grav afectate.
Culturile semnate în toamna anului trecut în judeţul Suceava, cât şi livezile de pomi fructiferi, nu au suferit vreun prejudiciu de pe urma regimului termic necaracteristic sezonului hibernal, este de părere Vasile Schipor, directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului Suceava. „Am aşteptat raportări pentru suprafeţe calamitate, la care am fi trebuit să facem verificări. Mă refer la culturile de grâu, rapiţă, orz şi orzoaică de toamnă, însă, deocamdată, nu am primit sesizări”, precizează şeful primei instituţii agricole a judeţului.  Schipor arată că, în ciuda faptului că pe durata zilei temperaturile sunt pozitive, pe timpul nopţii acestea au valori destul de scăzute, de aceea culturile nu au intrat în starea de vegetaţie. Oficialul DAJ spune că dereglări nu s-au înregistrat nici la păioase şi nici în livezi, pomii nedând, încă, în mugur.  „Am avut o întâlnire la Ministerul Agriculturii şi nici colegii din ţară nu au semnalat, deocamdată, probleme deosebite din cauza căldurii neobişnuite pentru această perioadă a anului”, subliniază şeful DAJ. Responsabilul acestei instituţii opinează că, în cazul în care, stratul de zăpadă protector va fi nul, iar în perioada următoare va veni un ger de peste 15 grade Celsius, culturile de cereale vor fi grav afectate. Pe dealtă parte, cu toate că acest sezon a fost unul sărac în precipitaţii, Vasile Schipor consideră că încă nu se poate vorbi despre un deficit de apă în sol, „culturile fiind în repaus”. „Culturile arată bine, nesuferind din cauza lipsei de apă. De aceea, nu este vorba nici despre secetă propriu zisă, pentru că, după cum s-a observat, întreaga perioadă care a trecut atmosfera a fost mai mereu umedă”, reliefează şeful Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului Suceava, Vasile Schipor.

În toamnă, în judeţul Suceava au fost programate 15.700 de hectare cu grâu şi secară, însămânţate efectiv fiind 16.111 hectare.