17 ianuarie 2014

Datoriile către Bioenergy, pentru căldura produsă în noua centrală, au ajuns deja la 2 milioane de lei
·        „Fac un apel la populaţie să achite aceste datorii, pentru că, altfel, riscăm  să se blocheze producerea energiei termice”, subliniază Lungu.
Cu toate că sezonul rece 2013-2014 a fost, cel puţin până în momentul de faţă, unul bând sub aspect termic, datoriile populaţiei către operatorul de transport, distribuire şi furnizarea a agentului termic au crescut în ritm simţitor. Primarul reşedinţei de judeţ, Ion Lungu, a declarat ieri, că Bionergy, firmă care produce agent termic de la începutul lunii noiembrie 2013, are, deja, facturi neîncasate ăn valoare de 2 milioane de lei. „Încasările merg foarte greu, deşi facturile au fost mai mici, în această perioadă în care a fost mai cald afară. Ritmul a fost unul nesatisfăcător, deja înregistrându-se facturi restante către Bioenergy, acestea ajungând la 20 de miliarde lei vechi”, relevă ocupantul fotoliului din Areni. Lungu spune că, la finele anului 2013, Primăria avea datorii de 5 milioane de lei către Termica, firmă care continuă să asigure serviciul de transport, distribuire şi furnizarea a agentului termic şi care încasează efectiv, prin intermediul asociaţiilor de proprietari, facturile emise pentru consumatorii casnici. „Am dat deja 10 miliarde de lei la Termica, dar fac un apel la populaţie să achite aceste datorii, pentru că, altfel, riscăm  să se blocheze producerea energiei termice”, subliniază edilul-şef. Ion Lungu precizează că mulţi suceveni felicită autorităţile pentru parteneriatul cu Bioenergy şi noua centrală din Lunca Sucevei, „unii dintre ei spunând că, în acest an, au chiar prea multă căldură”.

În decembrie 2013, consilierii locali suceveni au respins majorarea tarifului pentru transportul, distribuirea şi furnizarea agentului termic, tariful de facturare pentru luna trecută fiind de 267,62 lei pe gigacalorie, inclusiv TVA, nivel care include şi tariful de producere de 116 lei pe gigacalorie, cel de la gardul Bioenergy. Populaţia plăteşte doar 185 de lei pe gigacalorie, diferenţa fiind achitată din bugetul local al municipiului Suceava.