24 ianuarie 2014

Bugetul pentru învăţământ nu include influenţele din creşterea salariului minim   
·        Noi lucrăm cu materialul clientului, profesorii fiind angajaţii Guvernului, iar de la Primărie nu pot fi acoperite respectivele diferenţe”, a precizat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava.
Alocările de la centru care vor fi prinse în bugetul local cu titlul de cheltuieli pentru salarizarea personalului din învăţământul preuniversitar sucevean de stat sunt diminuate cu 3 milioane de lei, a declarat primarului Sucevei, Ion Lungu. „Au venit sume mai mici la salarizarea personalului, bugetul fiind fundamentat la realizările de anul trecut. A sosit mai puţin cu 30 de miliarde de lei vechi, însă în ultima parte anului se fac rectificări” , a evidenţiat Lungu. Astfel, bugetul pentru învăţământul sucevean este în scădere cu cel din 2013, executat la 23,7 milioane de lei. Aceasta şi în condiţiile în care, în previziunile de buget pe acesta an nu au fost prinse nici influenţele din majorarea salariului minim brut pe ţară de la 800 la 850 de lei pe lună, dar nici creşterile salariale pentru debutanţii din sistem.  „Bugetul pe anul trecut la cheltuieli de personal era mai mare cu 30 de miliarde de lei vechi, faţa decât ne-a venit de la Direcţia de Finanţe. Însă, aşa se întâmplă în fiecare an, peste tot în ţară. Pe de altă parte, noi lucrăm cu materialul clientului, profesorii fiind angajaţii Guvernului, iar de la Primărie nu pot fi acoperite respectivele diferenţe”, a precizat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, accentuând că în decembrie se va face rectificarea cuvenită.    

De precizat este faptul că, deliberativul sucevean a aprobat, în şedinţa ordinară de pe 28 noiembrie 2013, rectificarea bugetului local cu 4,51 de milioane de lei. Potrivit a unei adrese a Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Suceava, fondurile respective proveneau din sume defalcate din taxa pe valoare adăugată pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraşelor şi municipiilor, 4,33 de milioane de lei luând calea asigurării cheltuielilor de personal din învăţământul preuniversitar sucevean, iar 172.600 de lei fiind orientate acoperirea unor cheltuieli materiale, respectiv a celor cu bunurile şi serviciile.