30 ianuarie 2014

Majorarea tarifului de transport agent termic cu 62%, respinsă din nou
·        Din cauza că tariful a fost ţinut la vechiul nivel, în decembrie Termica a înregistrat pierderi de 1,16 milioane de lei.
·        Primarul Lungu, a pus în vedere că, la un tariful majorat, în următoarele 3 luni, de la bugetul local ar trebui virat, către Termica, suplimentar, încă 1 milion de euro.
Aleşii locali au dezbătut ieri, pentru a doua oară, proiectul de hotărâre privind majorarea tarifului local pentru energia termică destinată populaţiei până la 341,55 de lei pe gigacalorie, inclusiv TVA,  iar cel al agentului termic livrat agenţilor economici, la 275,44 de lei pe gigacalorie, fără TVA, niveluri care includ atât producerea energiei, cât şi contravaloarea transportului, distribuirii şi furnizării. Dezbaterile au survenit solicitării Termica de creşterea a contravalorii acestui din urmă serviciu de la 123 de lei pe gigacalorie, inclusiv TVA până la 197,71 de lei pe gigacalorie, inclusiv TVA, adică cu aproximativ 62%. În acest sens, societatea din Lunca Sucevei a obţinut avizul de specialitatea al ANRSC, majorarea fiind justificată prin creşterea tarifelor la utilităţile  folosite în activitatea de transport, distribuire şi furnizare a energiei termice, respectivul tarif nemaifiind actualizat încă din iunie 2006. Primarul Ion Lungu a negat că ar exista vreo strategie de împiedicare a participării Termica la licitaţia pentru viitoarea atribuire a  serviciului  de transport, distribuire şi furnizare a agentului termic, aşa cum ar fi insinuat sindicaliştii de la această firmă. Edilul şef a menţionat că, de altfel, în 2014, în buget a fost prinsă, cu destinaţia firmei de termoficare, suma de 4,1 milioane de euro. 
„Nu există nicio asemenea strategie, ci, din păcate, bugetul Consiliului Local nu mai poate suporta alte sume”, a subliniat Ion Lungu, punând în vedere că pentru februarie, martie şi aprilie, în baza fundamentării noului nivel al tarifului, de la bugetul local ar trebui virat, către Termica, suplimentar, încă 1 milion de euro.    
·        Este posibil ca unul dintre furnizorii de utilităţi să refuze să ne mai livreze produsul respectiv”, a explicat Ovidiu Dumitrescu, şeful de la Termica.
Administratorul special al Termica, Ovidiu Dumitrescu, a atras atenţia că actualizarea tarifului nu este solicitată pentru Termica, „întrucât acolo nu se vor acorda salarii mai mari sau mai mici”.  „Nu se va face profit, aşa cum nu s-a făcut niciodată. Nu contează aşa de mult pentru Termica cele 3 sau 4 milioane de lei diferenţa de subvenţie care ar urma să se încaseze, de la bugetul local, în urma majorării. Noi venim cu această cerere pentru a face faţă solicitărilor de la furnizorii noştri de utilităţi”, a specificat administratorul special. Dumitrescu a făcut cunoscut că la ACET trebuie achitate 300.000 de lei pe lună, pentru apă; la E.on-1 milion de lei, pentru energie electrică, iar către Bioenergy 5,7 milioane de lei pe lună, pentru energie termică.  „Dacă nu facem aceste plăţi, este posibil ca unul dintre aceşti furnizori de utilităţi să refuze să ne mai livreze produsul respectiv”, a explicat Ovidiu Dumitrescu.

De remarcat este faptul că, în condiţiile menţinerii tarifelor actuale pentru transport, distribuire şi furnizare a energiei termice, respectiv cel de 99,82 de lei, fără TVA(123 de lei, cu TVA), în luna decembrie 2013 Termica a înregistrat o pierdere de 1,16 milioane de lei, bugetul de stat fiind prejudiciat cu 278.800 de lei din taxa pe valoare adăugată.  Cei de la  firma de termoficare în insolvenţă au pus în vedere, de asemenea, că în cazul respingeri solicitării de majorare, pierderile cumulate în ianuarie, februarie şi martie ar urma să ajungă la 3,54 de milioane de lei, TVA nevirat la stat însumând încă 851.374 de lei. Proiectul de hotărâre de majorarea a căzut, în Consiliul Local, cu 11 voturi „împotrivă” şi 11 de abţineri.  Reamintim că, în şedinţa din 22 decembrie 2013, primarul Ion Lungu s-a declarat împotriva majorării, menţionând că nu se poate ca întregul municipiu să fie sacrificat pentru câteva sute locuri de muncă.  Precizăm, totodată, că dacă modificările cerute ar fi fost operate, acestea nu ar a fi afectat tariful de 185 de lei pe gigacalorie pe care îl achită, efectiv, consumatorii casnici. De asemenea, în condiţiile în care ar fi fost aprobat, noul tarif de transport, distribuire şi furnizare ar fi fost mai mare cu 36,8% decât cel de producere a efectivă a agentului termic în noua centrală în cogenerare a Bionergy Suceava, cel de 144 de lei pe gigacalorie, inclusiv TVA.