20 ianuarie 2014

Tancuri de răcire a laptelui, doar cu banii jos
·        Statul acordă ajutorul de 5.000 de euro după 60 de zile de la achiziţionare, sperându-se ca furnizorii să-i aştepte pe producători să primească banii respectivi.    
·        Crescătorii comunelor din zona de munte vor două tancuri de 500 de litri fiecare, şi nu unul singur, de 1.000 de litri.   

Crescătorii  suceveni sunt de vaci pot încă să depună dosare pentru ajutorul financiar pe care statul îl acordă în vederea cumpărării de instalaţii de răcire a laptelui, informează Eugen Mogoş, directorul executiv al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură(APIA) Suceava. „Pentru achiziţionarea de tancuri de răcire, partea tehnică a ajutorului de minimis este în continuare, în derulare”, a accentuat Mogoş. Astfel, ajutorul de minimis se adresează crescătorilor care deţin până la 5 capete de vaci de lapte şi sunt organizaţi, în acest scop, într-o singură formă asociativă, la nivelul unei comune. Se pot achiziţiona tacuri de răcire a laptelui de până la 1000 de litri fiecare, însă pentru aceasta trebuie îndeplinite anumite condiţii. „După câte cunosc, asociaţiile de crescători au cerut Ministerului Agriculturii ca să fie aprobată procurarea a două tancuri de răcire de câte 500 de litri fiecare, necesare în comunele răsfirate din zona montană. Nu am primit nimic oficial pe această linie, solicitarea fiind încă în analiză”, subliniază şeful APIA. Valoarea sprijinului financiar este de maxim 5.000 de euro pentru fiecare asociativă, suma incluzând costurile aferente achiziţionării şi instalării tancurilor, precum şi cele de instruire a personalului şi asigurarea a service-ului, pentru o perioadă de 12 luni. Suma va fi acordată într-o singură tranşă, beneficiarii ajutorului de minimis  fiind obligaţi să menţină numărul de animale deţinute la data solicitării şi să asigure contracte de livrarea a laptelui la unităţile de procesare pentru o perioadă de 2 ani, începând cu anul disponibilizării fondurilor. Comuna este obligată să pună la dispoziţia asociaţiei crescătorilor de animale un spaţiu adecvat, dotat cu utilităţile necesare funcţionării tancului de răcire. Perioada  de depunere a cererilor a demarat pe 20 noiembrie 2013, termenul limită fiind 3 martie 2014. Cererile de decontare sunt centralizate la APIA în termen de 60 de zile de la data achiziţionării tancului. „Asociaţiile trebuie să achiziţioneze cu banii lor aceste tancuri, însă, bănuiesc, se pot face şi facturi pro formă cu furnizorii, care ar manifesta înţelegere până la încasarea ajutorului de minimis de către solicitanţi”, precizează directorul executiv al APIA Suceava, Eugen Mogoş.  Acordarea ajutorului de minimis survine noilor condiţii de  comercializare a laptelui, impuse, conform directivelor europene, de la 1 ianuarie 2014.