12 ianuarie 2014

Din cauză că multe primării nu-şi onorează cota de participare,
Proiectul celor două gropi ecologice de deşeuri menajere riscă să nu fie terminat la timp  
·        Administraţiile locale au  restanţe de plată de 31 de milioane de lei, Primăria Suceava neachitând nimic din suma de 4,5 milioane de lei datorată.  
·        „Riscăm să nu terminăm un important proiect pentru Suceava, proiect care rezolvă, din punct de vedere ecologic, foarte multe probleme dificile ale momentului”, a avertizat preşedintele CJ, Cătălin Nechifor. 
Mai multe primării sucevene nu şi-au respectat obligaţiile de a cofinanţa etapizat proiectul Sistem de management integrat al deşeurilor(SMID), circumstanţe în care lucrările trenează, iar execuţia riscă să nu fie dusă la capăt în termenul asumat, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor. Şeful executivului spune că, în perioada 2011-2013, Consiliul Judeţean a orientat sume către fiecare unitate teritorial-administrativă care face din asociaţia care implementează SMID, iar dacă localităţile în cauză şi-ar fi onorat obligaţiile la scadenţă, în etape, nu s-ar fi ajuns ca datoriile acestora să se ridice la circa 31 de milioane de lei. „După 3 ani de zile în care Consiliul Judeţean Suceava a furnizat aceşti bani înspre bugetele locale, foarte multe localităţii nu au plătit nimic. Şi este vorba despre localităţi cu potenţial, care au avut venituri proprii. De aceea, suntem în situaţia să găsim o soluţie acum, pentru că, în acest fel, dacă plăţile respective nu sunt făcute, riscăm să nu terminăm un important proiect pentru Suceava, proiect care  rezolvă, din punct de vedere ecologic, foarte multe probleme dificile ale momentului”, a avertizat Nechifor, menţionând că proaste plătitoare sunt peste 10 administraţii locale.
·        Administraţiile rău platnice au fost „pedepsite, primind mai puţini bani destinaţi echilibrării bugetelor locale. 

Dat fiind impasul în care s-a ajuns, în şedinţa extraordinară de ieri, cu prilejul repartizării sumelor defalcate din TVA, impozite pe venit, precum şi a celor destinate echilibrării bugetelor locale, plenul deliberativului s-a văzut nevoit să voteze fonduri considerabil diminuate pentru primăriile rău platnice. „În cel puţin două întâlniri pe care le-am avut cu primari, am avertizat că cei care nu îşi plătesc contribuţia la SMID, nu vor primi banii de la buget sau cei de la rectificare, ceea ce, cu părere de rău, am făcut acum”, a reliefat preşedintele Consiliului Judeţean. Cătălin Nechifor a ţinut să precizeze că autorităţile locale care dau dovadă de bună credinţă şi îşi vor prinde sume pentru plata acestor contribuţii în bugetele care urmează a fi aprobate, au şanse mari să primească fondurile cuvenite cu ocazia rectificativului bugetar din vară. Nechifor a exemplificat cu municipiul Suceava  care datorează 4,5 milioane de lei, în 3 ani neplătind nici un ban în contul contribuţiei.  Municipiul Fălticeni avea, în mandatul anterior, cu primar PDL, o obligaţie de 1,3 milioane de lei, suma fiind, în momentul de faţă, diminuată până la 270.000 de lei. În municipiul Rădăuţi, din totalul de 1,2 milioane de lei, de plată au mai rămas 700.000 de lei, în timp ce Vatra Dornei, din 700.000 de lei, nu a achitat niciun măcar 1 leu. Pe de altă parte, există şi administraţii locale care au plătit mai mult decât datorau. Este vorba despre Breaza, o comună cu venituri proprii şi transferuri de la bugetul de stat mici, care a dat în plus 37 de lei. O altă comună săracă, Fîntînele, a contribuit mai mult cu 1700 de lei, ambele sume urmând a fi „regularizate” spre sfârşitul anului.