28 ianuarie 2014

Atacate în instanţă, 16 acte ale consiliilor locale şi primarilor
·        În top este municipiul Rădăuţi, cu 4 hotărâri de consiliu local ajunse în contencios.
Pe linia atribuţiilor privind verificarea legalităţii actelor administrative ale autorităţilor administraţiei publice locale, Instituţia Prefectului judeţului Suceava a controlat, în anul trecut, 49.923 de acte administrative emise sau adoptate în cele 114 unităţi administrativ-teritoriale şi de către Consiliul Judeţean Suceava. O informare în acest sens arată că exercitarea controlului de legalitate a vizat 7.445 de hotărâri adoptate în consiliile locale şi Consiliul Judeţean, precum şi 42.478 de dispoziţii emise de primari şi preşedintele Consiliului Judeţean Suceava.
În consecinţă, juriştii Prefecturii au apreciat că 49.777 de acte administrative s-au supus rigorilor privind legalitatea, în timp ce, în cazul a 146 de acte, s-au solicitat clarificări, modificări sau chiar revocarea.  Astfel, emitenţii au procedat la revocarea a 75 de acte administrative, la altele 42 s-au adus clarificări, iar 13  sunt curs de reanalizare la autorităţile care le-au adoptat. Conform informării Prefecturii, în 16 situaţii au fost formulate  acţiuni la instanţa de contencios administrativ, în top fiind municipiul Rădăuţi, cu 4 hotărâri de consiliu local. Urmează, în ordine, municipiul Vatra Dornei, cu 2 hotărâri de consiliu local şi o dispoziţie de primar; Şcheia, cu 3 hotărâri ale deliberativului local; Rîşca, cu 2 hotărâri de consiliu local; Slatina, cu 2 dispoziţii  de primar, precum şi Ulma şi  Broşteni, cu câte 1 hotărâre a legislativului comunal.

În raportul Instituţiei Prefectului se mai subliniază că, urmare a solicitărilor din judeţ, acordate au fost 41 de avize de legalitate asupra actelor administrative emise de către primari sau adoptate de către consiliile locale.