23 ianuarie 2014

Termica nu reuşeşte să plătească energia  termică produsă în centrala modernă a Bioenergy   
·        Au fost la Suceava şi acţionarii de la Bioenergy, trebuind să fie găsită o soluţie pentru ca aceasta să-şi primească banii pentru energia livrată”, a declarat primarul Ion Lungu.
·        Edilul şef recunoaşte că atunci când s-au pus bazele construirii noii centrale, nimeni nu s-a gândit să ia în calcul şi o eventuală intrare în procedură de insolvenţă a Termica.
Administratorii Bioenergy ai noii centrale de termoficare a municipiului Suceava sunt îngrijoraţi că nu îşi încasează contravaloarea energiei termice livrate la gardul centralei către Termica, din acest motiv acţionarii Adrem Invest de la Bucureşti având şi o întrevedere cu conducerea Primăriei. Bioenergy a început furnizarea efectivă în prima decadă a lui noiembrie 2013,  gigacaloria fiind preluată de Termica cu 116 lei pe gigacalorie, unitate care, percepând contravaloarea transportului şi distribuirii, facturează la un total de 267 de lei pe gigacalorie. Consumatorii casnici plătesc, însă, dor 195 de lei pe gigalorie, diferenţa dintre aceste ultime două niveluri fiind suportată din bugetul local. „Au fost la Suceava şi acţionarii de la Bioenergy, am avut discuţii şi cu dumnealor, însă trebuie găsită o soluţie pentru ca aceasta să-şi primească banii pentru energia livrată”, a accentuat Lungu, menţionând că din câte ştie, Termica a orientat către Bioenergy doar 200.000 de lei. Şeful administraţiei locale sucevene recunoaşte că, atunci când s-au pus bazele construirii noii centrale termice pe gaze naturale şi biomasă, nimeni nu  s-a gândit să ia în calcul şi o eventuală intrare în procedură de insolvenţă a societăţii comerciale Termica.  Pe de altă parte, conducerea executivului sucevean se vede cu mâinile legate, deciziile de la Termica fiind luate de firmele de insolvenţă.   „Există o problemă destul de delicată, care nu a fost prevăzută la momentul conceperii acestui proiect, adică insolvenţa societăţii de termoficare.  Faptul că noi, astăzi, nu mai avem decizie, la Termica, nu deţinem niciun control, în sensul de a putea face ca banii să ajungă la Bioenergy”, iterează edilul-şef. Lungu arată că energia termică livrată de Bioenergy este preluată de Termica, după care este transportată, distribuită şi furnizată consumatorilor casnici sub formă de apă caldă şi agent termic pentru încălzire.
·        Din cauza ritmului deosebit de redus al încasărilor de la populaţie, Termica nu poate achita facturile către E.on şi ACET. 
În aceste circumstanţe, populaţia nu-şi onorează obligaţiile către Termica, datoriile consumatorilor casnici însumând peste 20 de milioane de lei, iar, la rându-i, firma de transport nu achită către Bioenergy contravaloarea energiei preluate de la noua centrală în cogenerare de înaltă eficienţă.  În această situaţie, Primăria a orientat de la bugetul local, direct către Bioenergy, 2 milioane de lei, în contul subvenţiei la diferenţa dintre tarifele energiei termice. „Am făcut-o pe buna credinţă a celor de la Termica, aceştia trebuind să plătească şi la Bioenergy, pentru că, altfel, se blochează activitatea”, a reliefat ocupantul fotoliului din Areni, Ion Lungu, menţionând că situaţia ar putea fi dezamorsată odată cu desemnarea unui alt operator al serviciului de transport, distribuire şi furnizarea agentului termic. Pe de altă parte, din cauza ritmului deosebit de redus la încasărilor de ala populaţie, Termica nu poate achita facturile către E.on şi ACET.

Primarul Ion Lungu nu a vrut să se pronunţe asupra a ceea se va întâmpla cu Termica, în condiţiile în care, în viitorul apropiat, firma din Lunca Sucevei va rămâne fără „serviciu”. Aceasta mai ales că licenţa care îi acorda dreptul de a presta activitatea respectivă a expirat încă din iunie 2013, iar la jumătatea anului în curs se încheie şi perioada de 12 luni în care documentul ar mai putea fi reînnoit.