31 ianuarie 2014

Bugetul austerităţii maxime, votat în unanimitate
·        „Am fost nevoiţi să tăiem cheltuielile la toate capitolele de funcţionare ale Primăriei municipiului Suceava”, a declarat primarul Ion Lungu, adăugând că „mai multă economie nu se putea face”.
Consiliul Local al municipiului Suceava au aprobat bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2014, unul sub nivelul celui din anul anterior. Primarul Ion Lungu a ţinut să remarce că  fundamentarea a fost făcută în conformitate cu realizările din 2013, în care veniturile au fost încasate în proporţie de 70%.          „Sigur, este un buget restrictiv, având în vedere faptul că, anul trecut, încasările au fost de 70% la bugetul final şi de 82,5%, faţă de cel iniţial. De aceea, am fost obligaţi să ne încadrăm într-o anumită sumă, o valoare a bugetului pe 2014 care nu poate fi depăşită nicicum, pentru că acesta ar fi respins de către Ministerul de Finanţe”, subliniat şeful executivului. Bugetul local al municipiului Suceava are, potrivit primarului Ion Lungu, valoarea de 234,16 milioane de lei, respectiv la secţiunea de funcţionare 164,53 de milioane de lei, iar 69,63 de milioane de lei la cea de dezvoltare. După cum se poate observa, aceasta din urmă are o pondere de 30% din totalul bugetului, „un lucru bun în actualele condiţii de criză”, după cum a apreciat edilul şef, care  mai precizat că 70% din cele 60 de milioane de lei de la investiţii sunt venituri din fonduri europene.
·        „Vom mai face rectificări, iar acolo unde va fi nevoie, vom mai da bani”, a explicat primarul Ion Lungu.
La cheltuieli, învăţământul are alocat peste 45% din total, 1,5 milioane de euro urmând a lua calea investiţiilor şi reparaţiilor din unităţile  şcolare, în timp ce 6 milioane de lei reprezintă salariile cadrelor didactice, venite de la bugetul de stat. Transporturile vor lua 20,27% din buget, însă, şi în acest an, suma cea mai mare, de 4,1 milioane de euro(11,29%), urmând a merge la serviciile de termoficare. Reparaţiile la străzi, din fonduri proprii,  vor costa 3 milioane de euro, salubritatea-1,7 milioane de euro; iluminatul public-1 milion de euro; apa şi canalizarea-0,75 de milioane de euro, transportul în comun de călători având prevăzut 0,74 milioane de euro. „Este un buget al austerităţii maxime. Am fost nevoiţi să tăiem cheltuielile la toate capitolele de funcţionare ale Primăriei municipiului Suceava, pentru a mai putea rămâne ceva şi la investiţii. Sigur că, pe parcursul anului, vom mai face rectificări, iar acolo unde va fi nevoie, vom mai da bani”, a explicat primarul Ion Lungu, menţionând că pentru funcţionarea  Primăriei se alocă 2,3 milioane de euro, adică 4% din buget, „mai multă economie neputându-se face, pentru că trebuie asigurat un echilibru”. Bugetul consolidat al municipiului Suceava a fost votat cu votul unanim al celor 22 de consilieri prezenţi la şedinţă.