13 ianuarie 2014

Lungu supărat pe Nechifor, din cauză Suceava a fost penalizată, ca urmare a neachitării a 4,5 milioane de lei la SMID
·        Vom face tot posibilul să le achităm, chiar dacă măsura luată în Consiliul Judeţean nu mi se pare corectă”, a  subliniat edilul şef al Sucevei.
·        „Vreau să văd că discutăm de la egal la egal, cu acelaşi tratament de respect, şi dintr-o parte, şi din alta”, a evidenţiat Nechifor
Ion Lungu, primarul municipiului Suceava consideră drept nejustificată penalizarea financiară pe care Consiliul Judeţean a aplicat-o reşedinţei de judeţ cu prilejul repartizării sumelor pentru echilibrarea bugetelor locale, măsură luată în şedinţa ordinară de vineri a deliberativului judeţean. Edilul şef sucevean a ţinut să remarce că datoria reprezentând contribuţia financiară a Sucevei la proiectul Sistem de management integrat al deşeurilor este de  circa 1,9 milioane de lei, şi nu de 4,5 milioane de lei, aşa cum ar fi declarat şeful administraţiei judeţene, Cătălin Nechifor. „Suma de 4,5 milioane de lei se referă inclusiv la contribuţia pe anul 2015, însă vom face tot posibilul să o achităm, chiar dacă măsura luată în Consiliul Judeţean nu mi se pare corectă”, a subliniat primarul Sucevei. Lungu îşi justifică afirmaţia din urmă prin aceea că, anul trecut, Primăria municipiului Suceava a fost secătuită financiar, după cea a plătit societăţii comerciale Termica, în contul diferenţei dintre tarifele la gigacalorie,  subvenţii în valoarea de 37 de milioane de lei. Mai mult, la suma amintită se mai adaugă 1,5 milioane de euro pe care municipalitatea i-a achitat drept rată şi dobândă aferentă la creditul cu garanţie guvernamentală contractat de judeţul Suceava pentru materializarea obiectivelor din Proiectul Suceava-Utilităţi şi mediul la standarde europene”. „Aceasta în condiţiile în care, la alte primării din judeţ, respectivele rate şi dobânzi au fost suportate de la bugetul de stat. Dacă beneficiam şi noi de suportarea  de către Guvern a celor 1,5 milioane de euro, cum s-a întâmplat în guvernarea anterioară, este clar că puteam să plătim şi noi respectiva contribuţie pentru Sistemul de management integrat al deşeurilor”, a reliefat primul gospodar al reşedinţei de judeţ. În plus, Lungu a ţinut să sublinieze că Suceava a intrat în proiectul SMID cu 22 de hectare de teren, suprafaţă pe care este în curs de amenajare depozitul ecologic de deşeuri de la Moara.
·        Anul trecut am ajutat cu bani Suceava, prin Consiliul Judeţean şi de la Guvern, direct, inclusiv pentru Termica”, spune şeful administraţiei judeţene. 
Poziţia primarului Ion Lungu vine după ce preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor, preciza, în cadrul întrunirii extraordinare de vineri a legislativului, că în 2011, 2012 şi 2013, municipiul Suceava, nu a achitat niciun leu din 4,5 milioane de lei datoraţi. „Suma pe care Consiliul Local Suceava nu a plătit-o este de 45 de miliarde de lei vechi. Niciun leu nu s-a încasat de la Suceava, vreodată. Aceasta în condiţiile în care, se ştie foarte bine, anul trecut am ajutat cu bani Suceava, prin Consiliul Judeţean şi de la Guvern, direct, inclusiv pentru Termica, pe capitole de cheltuieli şi arierate. Avem de recuperat la SMID suma de 310 de miliarde de lei vechi, iar anul trecut s-au plătit doar 3 miliarde de lei vechi. Cine crede că vorbim doar de dragul vorbelor, se înşeală. Am fost foarte serios şi voi fi la fel şi în vară, la rectificare. Doar să văd că discutăm de la egal la egal, cu acelaşi tratament de respect, şi dintr-o parte, şi din alta”, a evidenţiat Cătălin Nechifor, făcând referire şi faptul că administraţiile locale care îşi vor achita contribuţia la SMID vor avea parte de compensaţii financiare cu prilejul rectificativului bugetar de la mijlocul lui 2014.

Municipiul Suceava a primit doar 364.460 de lei cu titlul de sume alocate din cote defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale.