30 decembrie 2013

Petrecerile de Revelion din 14 localităţi, supravegheate de jandarmii suceveni
·        Măsurile ordine şi siguranţă publică vor fi asigurate cu un efectiv de 227 de jandarmi  care vor acţiona în spaţiul public.

În conformitate cu Planul unic de ordine şi siguranţă publică, în perioada Sărbătorilor de iarnă, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Suceava organizează şi execută măsuri de ordine şi siguranţă a cetăţeanului în 14 localităţi urbane şi rurale din zona de responsabilitate, precum şi pe traseele turistice şi în staţiunile montane. 
Şeful Inspectoratului, maior Mihai Marian Lungu informează că, pentru contracararea eficientă a fenomenului infracţional şi contravenţional în zona de competenţă, jandarmii vor acţiona independent şi în cooperare cu Poliţia în zone risc criminogen ridicat şi va sigura ordinea publică la manifestările cultural-artistice cu public, în vederea menţinerii climatului de ordine şi siguranţă, pentru toţi participanţii. „Se va acţiona permanent şi cu maximă responsabilitate în zonele în care urmează  să se desfăşoare manifestări cultural-artistice, în cooperare cu instituţiile abilitate în domeniu”, a subliniat maiorul Mihai Marian Lungu. Inspectoratul de Jandarmi Judeţean va asigura măsurile ordine şi siguranţă publică cu un efectiv de 227 de jandarmi  care vor acţiona în spaţiul public.     
Casa de Pensii Suceava,
Contribuţii neadunate de la circa o treime din totalul asiguraţilor
·        În vederea conformării la plată, lucrătorii instituţiei au aplicat 37 de sancţiunii contravenţionale cu avertisment.
În perioada 1-30 noiembrie 2013, din contribuţii de asigurări sociale, în judeţul Suceava s-au adunat 376.6700 de lei, faţă de 597.962 de lei, considerate a fi datorate, relevă o informare a Casei Judeţene de Pensii Publice. Potrivit datelor CJPP, se poate trage concluzia că, în intervalul respectiv, veniturile bugetului asigurărilor de stat s-au realizat în proporţie de doar 66,32%. Aceasta cu menţiunea, că potrivit prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice începând cu 1 ianuarie 2011, termenul de plată a contribuţiei de asigurări sociale, pentru persoanele asigurate cu contract de asigurare socială sau declaraţie individuală de asigurare este până la data de 25 a lunii următoare celei pentru care se datorează plata.

De altfel, pe toată durata lunii, lucrătorii Casei Judeţene de Pensii Publice au aplicat 37 de sancţiunii contravenţionale cu avertisment. Măsura a vizat îmbunătăţirea procedurii de urmărire a respectării, de către angajatori, a prevederilor legale privind declararea obligaţiilor către bugetul asigurărilor sociale de stat, în scopul evidenţierii punctajelor medii lunare, obţinute de asiguraţi şi determinării corecte a obligaţiilor de plată către fondurile de pensii administrate privat, pentru asiguraţii eligibili. Au fost, de asemenea, încheiate noi contracte de asigurare, în plată la începutul lui decembrie fiind 2.342  de asemenea convenţii. În sistemul informatic au continuat să fie preluate declaraţiile  nominale depuse la Autoritatea Naţională de Administrare Fiscală, pentru luna octombrie 2013, precum şi a celor restante pe anii anteriori.  Pe adresa instituţiei sucevene au sosit şi au fost rezolvate, în luna la care facem referire, 211 petiţii, la ghişee, fiind acordate relaţii la 2.975 de persoane.   
În luna noiembrie,
Servicii medicale de aproape 34 de milioane de lei
·        Cele mai puţine fonduri, respectiv 41.943 de lei au luat calea centrului de permanentă, 65.450 de lei, cea a îngrijirilor medicale la domiciliu, în timp ce suma de 121.811 de lei a fost orientată înspre decontarea prestaţiilor medicale acordate în statele UE.

La 33,88 de milioane de lei se ridică contravaloarea  serviciilor medicale achitate de Casa de Asigurări de Sănătate Suceava în cea de unsprezecea lună a anului 2013. Aşa reliefează raportul privind activitatea instituţiei sucevene, în care  se subliniază că, în conformitate cu legislaţia în vigoare, CAS a încheiat, începând din luna mai - pentru tot anul 2013 - contracte cu furnizorii de servicii medicale, cei de medicamente şi dispozitive medicale. Potrivit preşedintelui director general, dr. Adela Elena Băişanu, pentru serviciile prestate către asiguraţi, în baza actelor adiţionale şi contractelor perfectate cu furnizorii de servicii medico-farmaceutice, în luna noiembrie, Casa de Asigurări de Sănătate a decontat, printre altele, 16,93 milioane de lei pentru medicamente; 7,58 milioane de lei pentru spitale; 3,15 milioane de lei pentru servicii medicale din asistenţa medicală primară; 2,56 milioane de lei pentru medicamentele utilizate în programele naţionale de sănătate şi, de asemenea, 1,96 milioane de lei pentru servicii medicale în asistenţa medicală pentru specialităţi clinice. Cele mai puţine fonduri, respectiv 41.943 de lei au luat calea centrului de permanentă, 65.450 de lei, cea a îngrijirilor medicale la domiciliu, în timp ce suma de 121.811 de lei a fost orientată înspre decontarea prestaţiilor medicale acordate în statele UE. Suma de 572.822 de lei a acoperit dispozitivele medicale; 522.118 de lei s-au dat în contul servicii medicale paraclinice; 193.437 de lei pentru materiale sanitare specifice utilizate in programele naţionale de sănătate, iar 164.856  de lei pentru servicii medicale de  recuperare. În luna noiembrie 2013, Serviciului „Control” al Casei de Asigurări de Sănătate Suceava  a făcut 12 verificări tematice la furnizorii de servicii medicale si 8 acţiuni de control operativ. În luna aceeaşi lună, personalul CAS a rezolvat 37 petiţii, iar la audienţe s-au înregistrat 180 de  persoane. 

29 decembrie 2013

Permise de Revelion, materiale pirotehnice cu nivel de risc foarte scăzut şi zgomot neglijabil
·        Este vorba despre focuri bengale, chibrituri bengale, beţişoare bengale, pocnitori de crăciun, jerbe, granule scânteietoare, chibrituri detonante, pocnitori pentru petreceri, şerpi, scântei, pocnitori cu confeti şi bobiţe explozive.

Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” Suceava atrage atenţia că, potrivit dispoziţiilor Legii nr. 126/1995, persoanele fizice şi persoanele juridice autorizate pot folosi articole pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului. Şeful ISU, colonelul Dan Hoffman, pune în vedere că folosirea articolelor pirotehnice este interzisă între orele 24:00 şi 6:00, cu excepţia perioadelor autorizate, precum şi a evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, şi doar în baza aprobării date de autorităţilor locale. De asemenea, respectivele articole nu pot fi utilizate la o distanţă mai mică de 50 metri în raport cu construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 metri faţă de clădirile cu peste 4 niveluri; mai aproape de 500 metri de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze, precum şi la o distanţă sub cea prevăzută pentru obiectivele chimice şi petrochimice ori altele, care prezintă pericol de incendiu sau explozie. „Organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile 3 şi 4 este permisă numai în condiţiile în care există acordul Primăriei, al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi avizul Inspectoratului Judeţean de Poliţie”, subliniază colonelul Dan Hoffman. Potrivit responsabilului ISU, în prima categorie intră  roţi zburătoare, petarde, baterii şi combinaţii, focuri bengale, petarde luminiase, jerbe, mine, rachete, candele romane, tub cu tragere, sori rotitori, în timp ce în cea dea a doua sunt cuprinse mine, candele romane, jerbe rachete şi sori rotitori. La îndemâna petrecăreţilor de Revelion rămân articolele din categoria întâi, adică cu nivel de risc foarte scăzut şi zgomot neglijabil, care pot fi folosite în spaţii restrânse sau în interiorul clădirilor cu destinaţie de locuinţă. Este vorba despre focuri bengale, chibrituri bengale, beţişoare bengale, pocnitori de crăciun, jerbe, granule scânteietoare, chibrituri detonante, pocnitori pentru petreceri, şerpi, scântei, pocnitori cu confeti şi  bobiţe explozive. „Articolele pirotehnice din categoriile 2, 3, 4, T1, T2 şi P2 pot fi folosite numai de către pirotehnicieni”, a explicat Dan Hoffman, şeful Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” Suceava. 
Două sesizări penale, pentru 24.000 de metri cubi de masă lemnoasă doborâtă ilegal 

Inspectorii silvici suceveni au avut, luna trecută, 49 de inspecţii pe 930 de hectare de fond forestier şi vegetaţie forestieră din afara acestuia, indiferent de forma de proprietate, precum şi controale de exploatare în partizile autorizate de către ocoalele silvice, informează Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătore Suceava. Conform informării ITRSV, în urma verificărilor controlorii au întocmit 2 sesizări penale, pentru tăierea ilegală a 24.563 de metru cubi de masă lemnoasă. Inspectorul şef Daniel Constantin Coroamă face cunoscut, totodată că, pe latura de exploatare au fost întreprinse 55 de acţiuni de control, cele 19 amenzi aplicate ridicându-se la 47.500 de lei. Încă 25 de verificări care au vizat circulaţia materialului lemnos s-au lăsat cu 4 amenzi, în total de 16.000 de lei, şi confiscarea a 7 metri cubi de volum lemnos. Verificările urmărind provenienţa masei lemnoase s-au petrecut atât în trafic, cât şi în pieţele în care aceasta era valorificată. Alte 21 de controale au avut ca ţintă agenţii economic care debitează material lemnos. Operatorilor prinşi în neregulă li s-au confiscat 573 de metri cubi de masă lemnoasă, cele 17 amenzi date însumând 71.500 de lei. În ceea ce priveşte managementul şi controlul activităţilor de vânătoare, lucrătorii ITRSV au  desfăşurat 36 de controale combatere a braconajului, iar 18 pe linia asigurării hranei suplimentare şi valorificării vânatului. În noiembrie, pe adresa ITRSV Suceava au sosit 14 petiţii, dintre care 4 au fost rezolvate imediat, restul fiind în curs de soluţionare. De asemenea, în vederea clarificării aspectelor de competenţa ITRSV, inspectorul şef Daniel Constantin Coroamă a ţinut circa 150 de audienţe.                         
Sătenii care şi-au terenurile în arendă pot socoti cât vor primi la anul

Suceveneii care şi-au dat sau îşi vor arenda terenurile ştiu deja cât ar putea primi în schimbul  renunţării la exploatarea prin forţe proprii a pământului pe care îl au în proprietate. Aceasta după ce în deliberativul judeţean au fost aprobate nivelurile medii ale preţurilor produselor agricole necesare evaluării în lei a arenzii exprimate în natură, pentru producţia viitorului an agricol. Astfel, conform estimărilor de la această dată, în bani, agricultorii ar putea lua, pentru fiecare kg de grâu-0,65 de lei; orz-0,60 de lei; porumb boabe-0,65 de lei; cartofi-0,70 de lei; fasole boabe-3,50 de lei; varză-0,50 de lei; ceapă-0,90 de lei; morcov-1,30 de lei; tomate-2 lei; ardei gras-2,50 de lei; castraveţi-1,30 de lei; mere-0,90 de lei; sfecla dezahăr-0,16 lei etc. Nu există însă certitudinea că sătenii vor avea parte de asemenea răsplată, întrucât, în afară de imprevizibilitatea condiţiilor meteorologice, preţurile medii ale produselor agricole, aprobate de Consiliul Judeţean Suceava, sunt folosite de Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Suceava, precum şi de unităţile din subordine, pentru evaluarea în lei a arenzii exprimată în natură. Potrivit prevederilor Codului fiscal, consiliile judeţene aprobă, anual, la propunerea direcţiilor teritoriale de specialitate ale Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, hotărâri privind preţurile medii ale produselor agricole, pe baza cărora, în anul fiscal următor, se evaluează în lei arenda exprimată în natură. Propunerile privind preţurile medii ale produselor agricole pentru anul 2014, analizate şi aprobate de Consiliul Judeţean au fost transmise de Direcţia pentru Agricultură a Judeţului Suceava.           
Locuinţele ANL, vândute cu bani jos sau cu credit ipotecar
În municipiul Suceava, vânzarea locuinţelor construite prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe se va face cu plata integrală sau cu credit ipotecar, potrivit unui regulament aprobat de consilierii locali. Pentru început, este vorba despre 21 de unităţii de locuit situate în cartierele Obcini şi Priveghetorii, acesta din urmă din preajma Gării Burdujeni, titularii contractelor de închiriere solicitând cumpărarea apartamentelor şi garsonierelor în cauză. Vânzarea respectivelor locuinţe nu se poate face oricum, ci doar dacă sunt îndeplinite, cumulativ, mai multe condiţii. Astfel, titularul contractului sau membrii familiei acestora nu trebuie să aibă în proprietate o altă locuinţă, iar venitul mediu brut pe membru de familie, la data vânzării, nu va depăşi cu 100% salariul mediu pe economie. Valoarea de înstrăinare a locuinţei va fi calculată de către autorităţile administraţiei publice locale şi reprezintă valoarea de înlocuire pe metrul pătrat, multiplicată cu suprafaţa construită efectiv, inclusiv cotele indivize, şi diminuată cu amortizarea calculată la data punerii funcţiune a locuinţei, până la data vânzării acesteia.  Locuinţele astfel dobândite nu vor putea fi înstrăinate decât după o perioadă de 5 ani de la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare. Sumele obţinute din vânzarea apartamentelor şi garsonierelor ANL sunt destinate exclusiv construirii de locuinţe, un comision de 1% din preţul de vânzare a acestora făcându-se venit la bugetul local.               

Potrivit legii nr.152/1998, locuinţele pentru tineri destinate închirierii se pot vinde titularilor contractelor de închiriere, numai la solicitarea acestora, după expirarea a minim 1 an de închiriere neîntreruptă de către acelaşi titular, sau către persoana către care s-a continuat închirierea, în condiţiile legii, fără ca vânzarea să fie condiţionată de vârsta solicitantului.  
Peste 40 la sută din cheltuielile administraţiei sucevene sunt cele cu „Învăţământul” 
·        La dezvoltare, adică la investiţii,  realizările sunt de doar circa 35%.
Gradul de realizare a veniturilor ale bugetului consolidat al municipiului Suceava, ca raport între veniturile încasate până pe 10 decembrie şi veniturile totale programate pentru întreg anul 2013, este de 67,17%, se arată în raportul privind aprobarea execuţiei bugetelor municipiului Suceava. Calculate în acelaşi mod, veniturile proprii ale bugetului local au fost adunate dor în proporţie de 57,43%. La secţiunea de funcţionare, intrările sunt de 76,37%, în timp ce la secţiunea de dezvoltare veniturile au fost de doar 35,63% De cealaltă parte,  gradul de realizare a cheltuielilor, până pe 10 decembrie, este de 67,01%, la secţiunea de funcţionare acestea fiind făcute în proporţie de 76,27% din totalul planificat, cele pentru dezvoltare ajungând la doar 35,29% din program.
În totalul cheltuielilor făcute de administraţia locală suceveană anul acesta, până la începutul celei de a doua decade a lunii decembrie, cele cu „Învăţământul” deţin ponderea covârşitoare de 40,55%, urmate de „Combustibili şi energie”, respectiv, în majoritate de subvenţiile la energia termic, cu 11,82% şi de cele cu „Transporturile”, adică cu repararea străzilor, inclusiv prin proiecte europene, cu o pondere de 11,63% din total.                

„În perioada următoare, trebuie să ne concentrăm atenţia cu precădere asupra achitării plăţilor restante şi arieratelor, astfel încât, la sfârşitul anului 2013, valoarea lor să fie zero”, se arată în raportul compartimentului de specialitate al aparatului propriu al primarului.     
Nereguli în lanţ, la firmele de transport rutier de marfă şi persoane
·        Printre multe altele, la respectivii angajatori lipseau dovezile privind achitarea drepturilor salariale, acordarea concediului de odihnă şi garantarea în plată a salariului minim pe economie.

Zeci de sancţiuni contravenţionale au dat lucrătorii  Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava, în urma unei campanii desfăşurate în colaborare cu Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier şi privind respectarea de către transportatorii rutieri a prevederilor legale referitoare la încheierea şi executarea contractelor individuale de muncă, a timpului de muncă şi de odihnă a conducătorilor auto, respectiv a normelor privind securitatea şi sănătatea în muncă. Inspectorul şef Romeo Butnariu informează că inspectorii Serviciului „Control relaţii de muncă” au făcut 178 controale, în urma acestora fiind aplicate 49 sancţiuni contravenţionale, a căror valoare s-a ridicat la 81.100 lei. Deficienţele constatate în acest domeniu s-au referit la nepăstrarea, la sediul angajatorului, a registrului general de evidenţă a salariaţilor; dosare ale salariaţilor incomplete; neînmânarea către salariat a unui exemplar din contractul individual de muncă, anterior începerii activităţii;  încălcarea dispoziţiilor legale referitoare la obligaţia de a ţine evidenţa orelor de muncă prestate de către fiecare salariat, în concordanţă cu programul efectiv de lucru. De asemenea, controlorii au constatat că lipsesc dovezile privind achitarea drepturilor salariale, acordarea concediului de odihnă şi garantarea în plată a salariului minim pe economie. Totodată, nu se ţinea cont de prevederilor legale privind repausul săptămânal, iar la unii operatori de transport, regulamentul intern era incomplet. Lucrătorii Serviciului „Control securitate şi sănătate în muncă” au controlat 12 angajatori. Descinderile s-au lăsat cu 31 de sancţiuni contravenţionale, valoarea amenzilor, date la 12 angajatori, fiind de 14.000 lei. Verificările au început în august şi s-au încheiat în decembrie, campania fiind adresată angajatorilor care desfăşoară activităţi economice principale sau secundare de transport rutier de marfă şi persoane.

23 decembrie 2013

Noile impozite şi taxe judeţene, trecute, iar apoi picate dintr-o eroare de numărare a consilierilor prezenţi la şedinţă   
·        După primele constatări, se pare că nu este vorba despre o tentativă de fraudare a votului, ci despre aceea că, din neatenţie, unul dintre consilieri a semnat, pe lista de prezenţă, în dreptul colegului său absent, după care, imediat, şi-a pus semnătura şi în dreptul numelui său.
·        „Vom reanaliza această hotărâre şi sper să o putem explica mai bine şi colegilor din PDL, care dintr-o raţiune politicianistă,  transpun totul în termeni care sunt dictaţi, probabil, de la centru”, a arătat Nechifor.
Conducerea Consiliului Judeţean Suceava va convoca o nouă şedinţă a aleşilor judeţeni, în vederea reanalizării proiectului de hotărâre privind aprobarea nivelurilor din 2014 a taxelor şi tarifelor de competenţa executivului. Anunţul a fost făcut de preşedintele Cătălin Nechifor, după ce - inclusiv din cauza numărării eronate a aleşilor prezenţi în plen -, iniţiativa legislativă cu pricina nu a întrunit numărul de opţiuni favorabile pentru a deveni hotărâre şi a fi aplicată în anul care se apropie.      
Încă din start, Vasile Ilie, vocea consilierilor democrat-liberali din deliberativul judeţean, a anunţat că aleşii PDL nu-şi vor da votul pentru trecerea proiectului de hotărâre. „Având în vedere că, în anul care vine, ne aşteaptă o creştere generală a taxelor şi impozitelor deja stabilite de Guvernul României, respectiv 5 taxe noi şi 30 de majorări, şi că noi, la Consiliul Judeţean, aplicăm peste 400 de taxe şi impozite, printre care o serie noi, ne opunem atât creşterii, cât şi introducerii altor taxe şi impozite”, a precizat Vasile Ilie.
Supus la vot, proiectul de hotărâre privind aprobarea nivelurilor taxelor şi tarifelor de competenţa Consiliul Judeţean a fost considerat aprobat, cu 19 voturi „pentru” şi 14 „împotrivă”, din totalul aleşilor consideraţi prezenţi, cele două treimi necesare pentru asemenea situaţii fiind întrunite. Ulterior, înspre finalul şedinţei, consilierul PDL Constantin Pricope a semnalat faptul că în sală erau, efectiv, numai 18 dintre cei 19 aleşi USL care şi-ar fi dat votul pentru majorarea taxelor şi tarifelor, drept pentru care hotărârea în cauză a fost declarată picată pe motiv de neîntrunire a celor două treimi de opţiuni obligatorii. „Vom reanaliza această hotărâre şi sper să o putem explica mai bine şi colegilor din PDL, care dintr-o raţiune politicianistă,  transpun totul în termeni care sunt dictaţi, probabil, de la centru”, a arătat Nechifor.
·        Noile taxe sunt aplicate serviciilor suplimentare, prestate la cererea beneficiarilor, nefiind vorba despre vreo creştere celor existente, susţine şeful CJ.
Şeful executivului judeţean a ţinut să precizeze că nu este vorba despre taxe şi impozite noi, de natură să afecteze pe toţii locuitorii judeţului, aşa cum a inovat opoziţia PDL. În cauză sunt, conform preşedintelui Nechifor, servicii noi pe care instituţiile din subordinea CJ le înfiinţează în 2014, şi care, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, trebuie „taxate”. Astfel, spre exemplu, Centrul Cultural „Bucovina”, se oferă să presteze servicii de editare audio şi video, „aceasta fiind o muncă suplimentară şi care, fără respectiva taxă, nu poate fi făcută”. „Voi încerca să am o discuţie mai amplă cu cei din opoziţie, pentru a-i face să înţeleagă că aceste taxe sunt aplicate serviciilor suplimentare, prestate la cererea beneficiarilor, nefiind vorba despre vreo creştere de impozite sau alte taxe, în plan naţional sau judeţean. Eu cred că o administraţie publică are datoria să fie modernă şi adaptată la nevoi, astfel încât să nu rămânem la principiul taxelor de pe vremea lui Ştefan cel Mare, aşa cum propun consilierii PDL”, a reliefat Cătălin Nechifor, adăugând că impactul încasărilor din aceste asupra viitorului buget la judeţului Suceava nu sunt semnificative.          

În ceea ce priveşte eroarea privind numărarea consilierilor care participă la şedinţele ordinare şi cele extraordinare ale Consiliului Judeţean, Nechifor a propus aprobării plenului de ieri ca, începând cu prima întrunire, să se facă apelul nominal al aleşilor, „după catalog”. Cătălin Nechifor a declarat că o comisie va verifica cum a fost posibilă „inventarierea” greşită a consilierilor, demers îngreunat, în opinia sa, de faptul că în sala de şedinţe nu există  camere de luat vederi. După primele constatări, se pare că nu este vorba despre o tentativă de fraudare a votului, ci despre aceea că, din neatenţie, unul dintre consilieri a semnat pe lista de prezenţă în dreptul colegului său absent, după care imediat şi-a pus semnătura şi în dreptul numelui său.                      
Datorii vechi, în valoare de aproape 3,5 milioane de lei, stinse ieri, într-o întâlnire fulger a aleşilor suceveni    
·        Pentru finanţarea cheltuielilor urgente din sezonul rece, respectiv cu materialul antiderapant, municipiul Suceava a primit de la Guvern 401.922 de lei.
Cu 17 voturi favorabile, ale tot atâtor aleşi prezenţi, a fost aprobat ieri, în şedinţă extraordinară, proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului local al municipiului Suceava.  Şeful executivului a motivat convocarea legislativului, chiar la ora 9.00, prin aceea că, la ora 10.00, începea şi şedinţa Consiliul Judeţean, iar rectificativul trebuia obligatoriu operat până la intrarea aleşilor judeţeni în plen.              
Astfel, o sumă de 3,43 de milioane de lei, reprezentând defalcări din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale, şi transmisă potrivit unei adrese a Administraţiei Judeţene Financiare Suceava, a luat calea stingerii stingerea arieratelor. Astfel, 1,54 milioane de lei s-au dat Rosal Grup, pentru servicii de salubritate;  980.061 de lei către SUCT, în contul reparaţiilor la străzi, iar 915.702 de lei a luat Symmetrica Suceava, pentru intervenţii la infrastructura stradală.       Pentru finanţarea cheltuielilor urgente din sezonul rece, adică cele în vederea efectuării plăţii facturilor reprezentând contravaloarea materialului antiderapant, Suceava a primit 401.922 de lei, bani care iau calea operatorului de salubritate şi servicii de iarnă, Rosal Grup.

 Liderul grupului politic PDL din deliberativul local, Lucian Harşovschi a arătat că a înţeles motivul convocării exprese a şedinţei de ieri, însă şi-a manifestat curiozitatea de a cunoaşte momentul în care municipalitatea îşi va onora datoriile pe care le are şi către alţi. Edilul şef a accentuat că este vorba doar despre arierate, adică datorii restante mai vechi de 90 zile,  „Discutăm despre arierate, iar dacă erau mai multe la această dată, puteam să le stingem şi pe acelea. Din păcate ,datorii avem, însă până în termenul de 90 de zile. În ceea ce priveşte suma de 401.922 de lei, această este fundamentată în baza alocărilor de la fondul de rezervă al Guvernului, acordate la nivel de ţară”, a reliefat primarul municipiului Suceava, Ion Lungu.     
2014, un an cu posibile nelinişti şi disfuncţionalităţi 
·        Nechifor speră că se va trece fără scandal politic peste cele două confruntări electorale din anul viitor.  

Anul 2013, a fost unul deloc simplu, cu multe schimbări şi dificultăţi, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, preşedintele Consiliului Judeţean, Călin Nechifor, susţinând că, atât cu sprijinul aparatului propriu, cât şi al deliberativului, s-a reuşit depăşirea tuturor greutăţilor. Pe de altă parte, Nechifor apreciază că sub aspect financiar, 2013 a fost „până la final”, un an bun. Astfel, în aceste zile, în Suceava intră încă 5 milioane de lei, bani daţi de Guvernul României, prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, pentru situaţiile de urgenţă din sezonul rece, respectiv pentru aprovizionarea cu carburanţi şi antiderapant. „Am asigurat sumele necesare, astfel încât iarna să nu ne ia prin surprindere”, a precizat şeful administraţiei judeţene. Călin Nechifor crede că, anul 2014 sunt foarte multe lucruri de făcut, de aceea, acestea vor fi luate la rând, etapă cu etapă şi proiect cu proiect, în aşa fel încât totul să meargă bine, în continuare. „Nu mă aştept să fie un an liniştit. Din păcate, avem două competiţii electorale majore, respectiv alegerile europene şi cele prezidenţiale, aceasta însemnând că, în munca noastră administrativă vor exista anumite disfuncţionalităţi inerente. Nu din partea noastră, pentru că, ne-am propusa ca, în 2014, să continuăm această muncă administrativă, dar ştim foarte bine cum se întâmplă în campaniile electorale”, a explicat Preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor, menţionând că România se înscrie pe un trend  de creştere economică şi exprimându-şi speranţa că „se va trece fără scandal politic peste cele două confruntări electorale”.

22 decembrie 2013

Pericolul din Bradul de Crăciun
·        Un brad de Crăciun, instalat în casă şi împodobit cu accesoriile tradiţionale, poate fi cuprins de flăcări în mai puţin de un minut”, a atenţionează colonelul Dan Hoffman, şeful ISU Suceava.
Pentru a evita producerea unui incendiu care ar avea dreptunct de plecare bradul de Crăciun se impune respectarea mai multor reguli, a făcut cunoscut în şedinţa Colegiului prefectural, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina”, colonel Dan Hoffman. Pentru început, inspectorul şef sucevean recomandă alegerea - cu maxim 2-3 zile înainte de montare şi împodobire, a unui brad proaspăt, deoarece, în doar 10 zile, acesta pierde 50% din conţinutul de apă, iar în următoarele 4-5 zile pierderea ajunge la 80%, fenomen care sporeşte potenţialul de inflamabilitate al respectivul arbore. Hoffman arată că, astfel, prin aprinderea de artificii sau lumânări în brad, ori apropierea lui, indiferent dacă acesta este natural sau artificial, se poate ajunge uşor la incendierea pomului, dar şi a locuinţei.
·        Dacă se produce un asemenea eveniment, acoperiţi bradul cu o pătură udă, pentru a stinge focul.
Potrivit inspectorului şef, un pericol îl constituie utilizarea de instalaţii şi decoraţii electrice, cu defecţiuni sau improvizaţii, Dan Hoffman accentuând că este bine ca, înainte de a adormi sau la plecarea din locuinţă, acestea să fie scoase din priză. De asemenea, indicată pentru decorare este folosirea  globurilor din sticlă şi a altor ornamente din materiale incombustibile, evitându-se hârtia şi vata etc. Sub nicio formă,  bradul de Crăciun nu va fi amplasat în apropierea sobelor, caloriferelor sau altor mijloace de încălzire. Un brad de Crăciun, instalat în casă şi împodobit cu accesoriile tradiţionale, poate fi cuprins de flăcări în mai puţin de un minut. Dacă, totuşi, se produce un astfel de eveniment, acoperiţi bradul cât mai urgent cu o pătură udă, pentru a stinge focul”, a evidenţiat colonelul Dan Hoffman, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina. 
Sărbători liniştite din punct de vedere financiar şi medical
·        Sunt bani pentru însoţitori, dascăli şi pensionari, susţine prefectul Florin Sinescu,  precizând că în toate spitalele au fost constituite stocurile necesare de medicamente.     

Situaţia financiară de la nivelul judeţului Suceava nu este de natură se afecteze Sărbătorile de iarnă din anul acesta, a declarat prefectul Florin Sinescu. Astfel, potrivit reprezentatului Guvernului în teritoriu, a fost suplimentat bugetul pentru asistenţii personali ai preaonelor cu handicap cu 1,16 milioane de lei,  asigurate fiind, la nivelul întregului judeţ, plata restanţelor înregistrate până la această dată. În ceea ce priveşte personalul din învăţământ, fondurile au fost suplimentate deja cu 500.000 de lei, astfel încât toate persoanele din sistem îşi vor primi drepturile salariale. Prefectul arată nu există probleme nici pe latura de pensii, acestea din urmă achitându-se anticipat, la fel ca şi în precedenţii ani. Şeful serviciilor descentralizate în teritoriu  reliefează că verificate au fost toate unităţile spitaliceşti din judeţ, primindu-se confirmări, atât de la acestea, cât şi de la Casa de Asigurări Sociale de Sănătate, că stocurile de medicamente au fost constituite. S-a solicitat, de asemenea, pregătirea medicamentelor şi materialelor necesare Secţiei de ortopedie din municipiul Vatra Dornei, astfel încât se intervină în mod eficient la eventualele accidente de pe pârtia de schi. „Este important că este asigurată resursa financiară la fiecare spital şi avem necesarul de medicamente rezolvat”, a subliniat prefectul de Suceava, Florin Sinescu.    
Instituţia Prefectului:
Sistem interoperabil centralizat pentru evidenţa apostilei
·        Foarte mulţi cetăţeni din judeţul Suceava sunt plecaţi în străinătate şi ne dorim ca aceste documente să fie eliberate în timp cât mai scurt”, a explicat prefectul de Suceava, Florin Sinescu.


Instituţia Prefectului judeţului Suceava derulat, cadrul Ministerul Afacerilor Interne, proiectul cu finanţare europeană, „sistem interoperabil centralizat pentru evidenţa apostilei eliberate de către instituţiile prefectului pentru actele oficiale administrative”. Prefectul Florin Sinescu informează că, la nivelul Instituţiei prefectului judeţului Suceava, Serviciul de apostilă funcţionează din anul 2004, în prima variantă datele fiind completate „scris de mână”, iar începând din 2010, s-a aplicat formula electronică, în fişier PDF. „Sunt documente solicitate de către persoanele interesate, având în vedere că, începând din 1 ianuarie 2007, circulaţia este liberă, iar cei care îşi găsesc un loc de muncă în ţările UE au nevoie de aceste acte. Adresabilitatea fiind foarte mare, am încercat să venim în întâmpinarea tuturor solicitanţilor, astfel încât această zonă să fie mult mai prietenoasă”, arată prefectul, adăugând că, dată fiind dinamica şi ridicată, „este important să dezvoltăm şi noi acest sistem de evidenţă informatizată apostilei”.  Astfel, evidenţa se face pe două niveluri, respectiv într-un registru electronic al tuturor apostilelor eliberate la nivel naţional, cu posibilitatea verificării validităţii scestora de către fiecare judeţ în parte, precum şi pe un al doilea palier, care va permite vizualizarea apostilei în format electronic. În UE 18 state au implementat unul sau ambele dintre cele două niveluri, la nivel naţional, proiectul fiind implementat de către cele 42 de instituţii ale prefectului. În 2010, anul în care apostila a început a fi eliberată în format electronic, în judeţul Suceava au fost soluţionate 3.653 de cereri, media păstrându-se la 3.000 de cereri anual. Reprezentatul Guvernului în teritoriu susţine că, în Suceava, apostilele se eliberează în chiar ziua solicitării, până la ora 14.00, cu condiţia ca solicitările să fie înaintate până la ora 11.00. „Foarte mulţi cetăţeni din judeţul Suceava sunt plecaţi în străinătate şi ne dorim ca aceste documente să fie eliberate în timp cât mai scurt”, a explicat prefectul de Suceava, Florin Sinescu. Conform contractului, perioada de a implementar  a sistemului interoperabil centralizat pentru evidenţa apostilei este de 16 luni, respectiv iulie 2013 – septembrie 2014, valoarea finanţării, la nivel naţional fiind de aproximativ 2 milioane de lei. Proiectul se derulează în cadrul Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice, Axa Prioritară III „Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor pentru sectoarele privat şi public”, Domeniul Major de Intervenţie 2 „Dezvoltarea şi creşterea eficienţei serviciilor publice electronice”, Operaţiunea 2 „Implementarea de sisteme TIC în scopul creşterii interoperabilităţii sistemelor informatice”.

20 decembrie 2013

Carne de la 1000 de porci, consumată abia după examenele trichineloscopice  
·        „Numărul acestora este mult superior celor de anul trecut”, a arătat directorul executiv al DSVSA, Ioan Corduneanu, subliniind că, astfel, este eliminat riscul major la care se supun consumatorii.
În zilele care au trecut, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, inclusiv circumscripţiile sanitare veterinare zone la au fost la originea a 186 de controale, anunţă directorul executiv al instituţiei, Ioan Corduneanu. „În cazul în care, cu ocazia controalelor, sunt constatate neconformităţi, se dispun măsuri care înseamnă retragerea, confiscarea produselor alimentare, sancţionarea contravenţională sau suspendarea activităţii unităţilor, impunerea de măsuri urgente de igienizare a spaţiilor respective”, a reliefat şeful DSVSA Suceava.   
Ca urmare a descinderilor avute, personalul specializat a  aplicat 3 amenzi în valoare de 3.200 de lei, precum şi 12 avertismente, Corduneanu menţionând că, în perioada următoarea, inspectorii sanitari veterinari vor verifica dacă măsurile de remediere impuse chiar au fost şi respectate.

Şeful DSVSA a ţinut să remarce că verificările trichineloscopice la porcii  sacrificaţi de către populaţie au crescut ca număr, până în prezent fiind analizate aproape 1.000 de probe. „S-au efectuat 976 de examene, ceea ce este îmbucurător, numărul acestora fiind mult superior celui de anul trecut”, a arătat directorul executiv, Ioan Corduneanu, iterând că, astfel, se elimină riscul major la care se supun consumatorii. Până pe 7 ianuarie, DSVSA controlează târgurile de animale, pieţele agroalimentare, unităţile de vânzare a produselor alimentare, cât şi cele de alimentaţie publică.  Printre, altele verificate sunt condiţiile sanitare veterinare de funcţionare a unităţilor care comercializează produse alimentare, respectiv dacă acestea au fost autorizate sanitar veterinar, la control fiind supuse şi mijloacele care transportă mărfurile în cauză. Lucrătorii DSVSA Suceava se concentrează asupra condiţiilor de depozitare; provenienţei alimentelor, îndeplinirii cerinţelor de marcare a cărnii, a celor de etichetare a produselor, cât şi asupra felului în care au fost stabilite termenele de valabilitate.  
În prejma Sărbătorilor,
Comisarii pentru protecţia consumatorilor, amenzi la comercianţi şi unităţi de alimentaţie publică
·        Lucrătorii de CJPC au oprit de la comercializare tone de produse şi au dat amenzi de zeci de mii de lei. 
Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor desfăşoară, în preajma Sărbătorilor de iarnă, o serie de acţiuni vizând produsele specifice, a anunţat ieri, în cadrul şedinţei Colegiului prefectural, comisarul şef adjunct Vasile Laţiş.   Verificată a fost respectarea prevederilor legale privind siguranţa jucăriilor, vândute, atât direct, cât şi on line, urmărindu-se existenţa denumirii şi adresei producătorului, în cazul jucăriilor provenite din UE; numărul unic de identificare; marcajul de conformitate CE şi atenţionarea privind limitele de vârstă. Totodată, în vizor a fost respectarea prevederilor legale privind promoţiile, respectiv data de începere a perioadei ofertei şi cea de încetare, şi dacă acesta se referă la stocul de bunuri disponibil, în aşa fel încât să fie acoperită întreaga cantitate solicitată. Până acum, s-au efectuat 30 de acţiuni de control, aplicându-se 9 amenzi în valoare de 19.150 lei, precum şi 10 avertismente. Comisarul şef adjunct Vasile Laţiş spune că, urmarea a neregulilor constatate, de la comercializare au fost  oprite produse în valoare de 4.486 de lei. În curs de derulare sunt controale privind calitatea, modul de comercializare şi etichetare a alimentelor specifice perioadei sărbătorilor, în special al cărnii preambalate, produselor zaharoase şi al celor de patiserie.  Controlaţi au fost 59 de agenţi economici, la 26 dintre aceştia constatându-se abateri, drept pentru care s-au dat 13 amenzi, sumă de 37.000 de lei şi s-a dispus retragerea temporară de la comercializare 2.621 de kg de produse. Acestea prezentau deficienţe privind lipsa ingredientelor obligatorii, etichetelor, cât şi neafişarea preţurilor. Pe latura unităţilor de alimentaţie publică şi de cazare, din 25 de operatori economici, 15 prezentând deficienţe. În consecinţă, s-au dat 7 amenzi în valoare de 19.000 de lei, abaterile constând în liste de mediu fără gramaj şi materie primă pentru prepararea meniurilor fără etichete. 
Propusă de Termica:
Majorarea cu 62% a transportului energiei termice a căzut în Consiliul Local   
·        „Indiferent cât pierdem sau câştigăm politic, nu putem să sacrificăm un oraş, dor pentru a salva 200 de locuri de muncă”, a reliefat edilul şef, Ion Lungu.
·        „Facem această solicitare, pentru că, la rândul nostru, trebuie să plătim furnizorii, şi nu reuşim să o facem”, a explicat Ovidiu Dumitrescu, administratorul special al Termica. 
·        Majorarea ar fi însemnat ca, de la bugetul local, în această iarnă, să se plătească un plus de subvenţie de circa 15 milioane de lei.
Transportul, distribuirea şi furnizarea agentului termic nu se scumpeşte, netrecând de votul plenului deliberativului municipal sucevean. Prin proiectul de hotărâre aflat pe ordinea de zi  a ultimei şedinţe ordinare a Consiliului Local din acest an, tariful local pentru energia termică destinată populaţiei ar fi trebuit să crească până la 341,55 de lei pe gigacalorie, inclusiv TVA,  iar cel al agentului termic livrat agenţilor economici, la 275,44 de lei pe gigacalorie, fără TVA, niveluri care includ atât producerea energiei, cât şi contravaloarea transportului, distribuirii şi furnizării. Dezbaterile au survenit solicitării Termica de majorare a contravalorii acestui din urmă serviciu de la 123 de lei pe gigacalorie până la 197,71 de lei pe gigacalorie, inclusiv TVA, adică cu aproximativ 62%. În acest sens, societatea din Lunca Sucevei a obţinut avizul de specialitatea al ANRSC, majorarea fiind justificată prin creşterea tarifelor la utilităţile aferente activităţii de transport, distribuire şi furnizare a energiei termice. Administratorul special al Termica, Ovidiu Dumitrescu a declarat că noua valoare a fost aprobată de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice, în condiţiile în care respectivul tarif nu a mai fost actualizat încă din iunie 2006.
·        „In extremis”, în urma ameninţărilor E.on, „se poate rămâne fără apă caldă şi căldură”.   

Dumitrescu a precizat că, în perioada care a trecut, preţul apei folosite crescut cu 172%, serviciul de canalizare s-a scumpit cu 285 de procente, iar energia electrică cu 55%. „Facem această solicitare, pentru că, la rândul nostru, trebuie să plătim furnizorii, şi nu reuşim să o facem. De la deschiderea procedurii, s-au acumulat, în continuare, datorii”, a explicat Ovidiu Dumitrescu, adăugând că „in extremis”, în urma ameninţărilor E.on, „se poate rămâne fără apă caldă şi căldură”. Primarul Lungu s-a declarat împotriva majorării, menţionând că nu poate fi sacrificat întregul municipiu pentru câteva sute locuri de muncă. „Este şi o chestie morală, pentru că jumătate din oraş nu are nimic de a face cu activitatea de termoficare. Eu cred că a venit, şi la Termica, ora adevărului, o spun cu toată responsabilitatea, indiferent cât pierdem sau câştigăm politic, nu putem să sacrificăm un oraş, pentru a salva 200 de locuri de muncă”, a reliefat edilul şef, Ion Lungu, menţionând că majorarea ar fi însemnat ca, de la bugetul local, în această iarnă, să se plătească un plus de subvenţie de circa 15 milioane de lei. Dacă modificările cerute ar fi fost operate, acestea nu ar a fi afectat tariful de 185 de lei pe gigacalorie pe care îl achită, efectiv, consumatorii casnici. De asemenea, în condiţiile în care ar fi fost aprobat, noul tarif de transport, distribuire şi furnizare ar fi fost mai mare cu 36,8% decât cel de producere a efectivă a agentului termic în noua centrală în cogenerare a Bionergy Suceava, cel de 144 de lei pe gigacalorie, inclusiv TVA.  
De anul viitor,
Gunoiul, mai scump plătit de către suceveni

Contribuţia pe care sucevenii o au pentru măturatul străzilor şi  debarasarea de gunoiul menajer a fost majorată ieri, în şedinţa ordinară a Consiliului Local Suceava, cu 66%, Astfel, creşterea este de la 3 lei la 5 lei, locuitorii reşedinţei fiind obligaţi la plata taxei de salubritate în funcţie de numărul de persoane din familie sau a celui al locatorilor existenţi la o anumită adresă. În expunerea sa, şeful administraţiei locale, Ion Lungu, a pus în vedere că Suceava are printre cele mai mici taxe de salubritate din ţară, iar în cazul în care aceasta nu va fi majorată, urbea reşedinţă de judeţ riscă să nu beneficieze, în primul rând, de servicii iarnă corespunzătoare. „Eu cred că, la Primăria municipiului Suceava ar trebui crescută taxa de salubritatea. Iarna trecută s-a făcut un artificiu,  aceasta scăzând la 3 lei, fiind cea mai mică din ţară. Din punctul meu de vedere cred că ar trebui majorată până la 5 lei de persoană, pentru că nu sunt bani pentru curăţenie”, a avertizat edilul şef. De altfel, în timp ce populaţia are, în contul contribuţiei pentru curăţenia oraşului, restanţe de 2 milioane de lei, Primăria Suceava a acumulat, către operatorul de salubritate stradală Rosal Grup, datorii restante de 3 milioane de lei. 

Taxa de ecologizarea datorată de către persoanele juridice se calculează în funcţie de numărul salariaţilor şi cel al reprezentanţilor legali, respectiv la asociaţilor, administratorilor care nu au calitatea de asociaţi, noul cuantum fiind de 6 lei pe lună şi persoană.  În cazul instituţiilor publice, taxa de salubritatea este stabilită, de asemenea, în funcţie de numărul de lucrători, aceasta fiind stabilită la nivelul de 3 lei de pe lună şi persoană. Taxa contribuabililor care desfăşoară activităţi economice pe baza liberei iniţiative se stabileşte pe baza declaraţie de impunere acestora, depusă până pe data de 31 ianuarie 2014. Scutite de la plata taxei de salubritate sunt veteranii de război, persoanele persecutate din motive politice şi etnice, unităţile de învăţământ preuniversitar, cultele religioase recunoscute, asociaţiile de proprietari şi organizaţiile umanitare care au ca unic obiect de activitate întreţinerea şi funcţionarea căminelor de bătrâni şi a caselor pentru ocrotirea copiilor orfani şi copiilor străzii. De precizat este faptul că, pentru persoanele fizice, în ianuarie, anul acesta, taxa de salubritate a fost redusă cu 25%, adică de la 4 lei de persoană şi lună, la 3 de persoană pe lună, decizi venind pe fondul majorării impozitelor şi taxelor locale cu 16%.   
Pentru anul 2014,
Dările sucevenilor nu sunt înăsprite

·        „Atât persoane fizice, cât şi persoane juridice, manifestă dificultăţi economico-financiare”, a declarat primarul Ion Lungu.
·        Mai mult, la propunerea alesului PPDD, Adrian Arămescu,  şi prin vot majoritar,  de bonificaţia de 10% la plata anticipată vor avea parte şi proprietarii de mijloace de transport.   
Consiliul Local al municipiului Suceava a aprobat, în şedinţa ordinară de ieri, hotărârea privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2014. După votul aleşilor, acestea rămân la nivelurile celor din anul 2013, adică aşa cum au fost fundamentate de către specialiştii executivului. Primarul Ion Lungu, iniţiatorul proiectului de hotărâre, şi-a susţinut propunerea prin aceea că atât populaţia, cât şi agenţii economici, au puterea de plată afectată de criza economică, edilul şef menţionând că degeaba vor fi stabilite niveluri mărite ale obligaţiilor, dacă acestea nu vor putea fi achitate. „Având în vedere că majoritatea contribuabililor, atât persoane fizice, cât şi persoane juridice, manifestă dificultăţi economico-financiare, consider că este oportun să menţinem, în anul fiscal 2014, acelaşi nivel la impozitelor şi taxelor ca şi în anul fiscal 2013”, a precizat primarul Ion Lungu. În baza Legii nr. 571/2003 privind Codul  fiscal executivul, valabilă rămâne şi acordarea de facilităţi fiscale, respectiv a unei reduceri cu 10% pentru achitarea integrală, a impozitelor pe teren şi clădiri ,până la 31 martie 2014, atât de către persoanele fizice, cât şi de către cele juridice.

Consilierul PPDD, Adrian Arămescu a propus extinderea acestei facilităţi şi la celelalte categorii de impozite şi taxe locale, însă secretarul municipiului, Ioan Ciutac, a menţionat că acest lucru nu este posibil. Drept pentru care Arămescu s-a oprit doar asupra impozitului pe mijloacele de transport, de reducerea în cauză urmând a avea parte atât persoanele fizice, dar şi cele juridice. Primarul Ion Lungu nu s-a manifesta făţiş împotriva propunerii, însă a ţinut să pună în vedere că, la o primă apreciere, prin aplicarea noii prevederi bugetul local ar putea fi păgubit cu cel puţin 500.000 de lei. Edilul şef a opinat că trebuia făcută o analiză şi o separare între diferitele categorii de plătitori ai acestui de impozit, „întrucât nu este corect ca proprietarul unui bolid de 30.000 de euro să aibă parte de reducere de impozit”. Consilierii locali au cerut o pauză de consultări, iar la reluarea şedinţei, amendamentul colegului lor Adrian Arămescu a trecut cu 20 de voturi „pentru” şi 3 abţineri.              

De menţionat este faptul că se constituie integral în venituri proprii ale bugetelor locale impozitul şi taxa pe clădiri, impozitul şi taxa pe teren, impozitul pe mijloacele de transport, taxa pentru eliberarea certificatelor, avizelor şi autorizaţiilor, taxa pentru folosirea mijloacelor de reclamă şi publicitate, impozitul pe spectacole, taxa hotelieră, taxele speciale, alte taxe locale, amenzile, penalităţile la impozitelor şi taxelor locale, taxele judiciare de timbru şi taxele extrajudiciare de timbru. Impozitele şi taxele locale datorate de contribuabilii cu domiciliul, sediul sau punctul de lucru în municipiul Suceava constituie o sursă importantă devenituri pentru cheltuielile publice a căror finanţare se asigură de la de al bugetul local. Neschimbate au rămas şi nivelurile tarifelor de închiriere. Anul acesta, pe 5 februarie, consilierii locali suceveni au aprobat, după la şase şedinţe şi amânări, nivelul  definitiv al dărilor locale pe 2013. Potrivit modificărilor aduse Codului fiscal, acestea au fost majorate cu 16%, reprezentând actualizarea cu indicele inflaţiei din ultimii 3 ani.