04 mai 2010


Câinii fără stăpân, un mare pericol
· Un singur maidanez infestat cu virusul rabic ar putea provoca un adevărat dezastru
· „Nu are Spitalul Judeţean atâtea fiole de vaccin antirabic, câţi pacienţi muşcaţi ar trebui vaccinaţi”, a pus în vedere Nicolae Mătăsaru, preşedinte de asociaţie din cartierul Obcini
Conducerea primăriei sucevene aşteaptă modificarea legislaţiei privind protecţia animalelor, sperând în aprobarea de reglementări referitoare la eutanasierea câinilor fără stăpân. Primarul Ion Lungu spune că problema este acută, mulţi dintre cetăţeni reclamând că nu mai pot circula în condiţii de siguranţă pe străzile municipiului. „Câinii fără de stăpân sunt un real pericol. Mă sună oameni disperaţi, persoane în vârstă, cărora le e frică să mai circule pe stradă. Sperăm să se modifice legislaţia, pentru a putea gestiona această problemă”, subliniază edilul şef. Dl. Lungu arată că un sondaj din Capitală relevă că 73% dintre bucureşteni s-au pronunţat pentru eutanasierea caninelor vagabonde şi că, în ciuda protestelor asociaţiilor pentru protecţia animalelor, va fi necesar să se recurgă şi la asemenea decizii extreme. „Chiar vrem să facem ceva în acest domeniu. Până una alta, am desfăşurat mai multe campanii de sterilizare a animalelor, acestea având scopul de împiedica înmulţirea lor”, precizează şeful administraţiei locale. Declaraţia dlul Lungu survine unei interpelări făcute ieri, în cadrul întâlnirii lunare cu şefii asociaţiilor de proprietari, Nicolae Mătăsaru, de la Gruparea 23+27 din Obcini, reclamând că „nu se poate circula în cartier din cauza câinilor”. Preşedintele Mătăsaru a atras atenţia că un singur animal infestat cu virusul rabic ar putea provoca un adevărat dezastru. „Dacă un singur câine turbează în cartierul Obcini sau în Suceava, iar apoi îi muşcă pe ceilalţi şi pe oameni, închipuiţi-vă ce se poate întâmpla. Nu are Spitalul Judeţean atâtea fiole de vaccin antirabic, câţi pacienţi muşcaţi ar trebui vaccinaţi”, a pus în vedere Nicolae Mătăsaru.
Şeful municipalităţii, Ion Lungu, a recunoscut şi cu alt prilejuri că gestionarea maidanezilor lasă de dorit, cauzele constând în numărul foarte mare al acestora din urmă şi în capacităţile insuficiente de adăpostire. În adăpostul primăriei de pe malul râului Suceava sunt cazaţi, hrăniţi şi îngrijiţi în jur de 1600 de câini fără stăpân, administraţia locală cautând o locaţie şi bani în vederea amenajării a încă unei locaţii cu această destinaţie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu