10 mai 2010




Turbarea se întoarce
· Două vulpi infestate cu rabie au fost ucise în gospodăriile a doi suceveni
După o perioadă de stabilitate, fără noi cazuri consemnate, turbarea loveşte din nou în judeţul Suceava. Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor face cunoscut că, în ultimele zile, înregistrate au fost două situaţii de rabie la vulpe, prima la un animal ucis în localitatea Stulpicani, în curtea casei localnicului Ion Flocea. Un al doilea exemplar cu comportament atipic, a căzut pradă caninelor din gospodăria unui cetăţean din localitatea Vicovu de Jos. „În ambele cazuri, vulpile afectate de rabie au atacat câinii din exploataţii, iar la Vicovu de Jos o persoană a intrat în contact cu animalul”, precizează şeful DSVSA, dr Petrea Dulgheru. În zonele amintite au fost efectuate anchetele epidemiologice şi s-au aplicat substanţe dezinfectante pe toate locurile de contact cu materialul patologic. De asemenea, persoana care au luat contact cu animalul turbată a fost vaccinată antirabic.
DSVSA atenţionează populaţia că trebuie anunţe despre situaţiile în care descoperă animale sălbatice cu comportament anormal sau atunci când dau peste unele moarte. Petrea Dulgheru a spus că acestea nu trebuie sub nicio formă atinse şi, cu atât mai puţin, jupuite.
Cu aceste două noi focare, numărul de cazuri de rabie din anul 2010 a ajuns la 17, „fapt care confirmă o realitate epidemiologică nedorită în judeţul Suceava”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu