21 mai 2010


Preţ unic la apă şi canalizare în 7 localităţi urbane din judeţ
· ACET nu a scăpat ocazia şi a majorat uşor şi tarifele
Operatorii din mai multe localităţi urbane din judeţ vor practica servicii similare la serviciile publice de alimentare cu apă şi canalizare-epurare. Astfel, potrivit unui proiect de hotărâre aprobat ieri în şedinţă ordinară de către aleşii judeţeni, de la 1 iulie 7 unităţi de servicii comunale de sub gestiunea operatorului regional ACET vor livra un metru cub de apă potabilă la preţul de 2,65 de lei(mai puţin TVA), iar pentru apa aruncată la canal, în vederea epurării, vor percepe 1,39 lei(fără TVA) pe metrul cub. Cu acest prilej, tarifele au suferit şi o uşoară creştere, media ponderată calculată la nivelul celor 7 oraşe fiind, anterior şedinţei, de 2,4 lei(fără TVA) la apă şi de 1,16 lei(fără TVA) la canalizare. Potrivit directorului general al societăţii de utilităţi comunale, Ştefan Groza, creşterea este urmarea scăderii numărului de consumatori, mai ales a celor, industriali, dar şi scumpirii, în ultimul an, a materialelor, energiei , precum şi a altor imput-uri.
Necesitatea introducerii tarifelor unice la cele două servicii este justificată prin aceea că aşa obligă prevederile contractului de delegare a gestiunii acestora către operatorul regional ACET, la această dată în cele 7 unităţi administrativ-teritoriale preţurile la apă şi canalizare fiind diferite. Potrivit iniţiatorilor proiectului de hotărâre, noile tarife vor acoperi cheltuielile fixe şi de operare, redevenţa care se constituie în fond de întreţinere-dezvoltare, precum şi un nivel minim de rentabilitate a societăţilor care şi-au delegat serviciile către ACET şi care fac parte din Asociaţia Judeţeană pentru Apă şi Canalizare(AJAC). Este vorba despre cele din Suceava, Fălticeni, Cîmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Gura Humorului, Siret şi Solca. Preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur a declarat că judeţul Suceava are circa 200.000 de abonaţi la servicii de apă şi canalizare şi că, în continuare, în cadrul Programului Operaţional Sectorial(POS) urmează a fi derulat un proiect de extindere şi modernizare a reţelelor în valoare de 120 de milioane de euro. Acesta din urmă vizează un număr de 5 aglomerări urbane, după încheierea lucrărilor în sistem urmând intra încă aproximativ 100.000 de consumatori.
Până acum, în municipiul Suceava populaţia plăteşte 2,94 lei(inclusiv TVA) pe metrul cub de apă potabilă şi 1,34 lei(inclusiv TVA) pentru metrul cub de apă deversată la canal, ultima majorare fiind făcută la 1 august 2009.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu