10 mai 2010


Reducerea cu 25%,
Dramă pentru angajaţii cu salarii mici din administraţia municipală suceveană
· Din 810 salariaţi ai administraţiei locale sucevene, circa 200 câştigă doar în jur de 600 de lei pe lună
· Primarul Lungu şi-a exprimat speranţa că diminuările se vor face pe tranşe salariale, astfel încât lucrătorii cu remuneraţii mici să aibă mai puţin de suferit
Conducerea administraţiei locale aşteaptă cu strângere de inimă dispoziţiile legale privind diminuarea cu 25% a salariilor angajaţilor structurilor din componenţa executivului. Şeful municipalităţii, Ion Lungu, consideră că măsura anunţată după întâlnirile cu oficialii FNI este una dramatică, mulţi dintre lucrătorii administrativului având deja remuneraţii foarte mici. „Aşteptăm reglementări precise pe această linie. Dacă respectivele măsuri vor aplicate aşa cum au fost anunţate, ne vom vedea în faţa unui aspect destul de delicat. Şi în prezent avem salariaţi cu 6-7 milioane de lei vechi pe lună, iar în condiţiile în care se va face respectiva reducere, situaţia ar putea deveni dramatică”, arată primarul Lungu. Ocupantul fotoliului din Areni şi-a exprimat speranţa că diminuările se vor face pe tranşe salariale, astfel încât angajaţii cu salarii mici să aibă mai puţin de suferit. Recent, conducerea municipalităţii sucevene s-a adresat în scris Guvernului, solicitând amendarea Legii salarizării unitare nr. 330 din 2009, pe motiv respectivele norme face discriminare între remunerarea funcţionarilor publici şi cea personalului contractual al primăriei. Legea amintită consacră, în funcţie de posibilităţi, suplimente financiare cu caracter temporar de până la 30% din salariul de bază pentru funcţionarii publici, prevederi care nu sunt valabile şi în cazul angajaţilor Direcţiei Domeniului Public şi Direcţiei Administraţiei Pieţelor din subordinea executivului. Primul gospodar al urbei reliefează că circa 200 de lucrători din categoria celor din urmă câştigă doar aproximativ 600 de lei pe lună, lucru nedrept, dacă se ţine cont şi de munca depusă. Din 810 salariaţi ai administraţiei locale sucevene, 468 au statut de personal contractual, în timp ce diferenţa de 342 se bucură de beneficiile legislaţiei referitoare la funcţionarii publici.
Săptămâna trecută, lucrătorii primăriei sucevene au suspendat, până pe 21 aprilie, greva generală prin care îşi exprimau nemulţumirea faţă de scăderea veniturilor salariale cu până la 45% - diminuare cauzată de eliminarea unor sporuri şi facilităţi financiare - precum şi faţă de posibilele reduceri de personal. Liderul Sindicatului Liber al Salariaţilor din primărie, Dorina Badea, preciza că angajaţii din administraţia municipală suceveană vor altceva decât un venit decent.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu