27 mai 2010


De la 1 iulie
Sucevenii vor plăti mai mult pentru apa de la robinete
· La apa potabilă, creşterea este de 0,18 lei(fără TVA) pe metrul cub, tariful pentru canalizare fiind majorat, de asemenea, cu 0,26 lei(fără TVA) pe fiecare metru cub
Din luna iulie, beneficiarii suceveni ai serviciilor de apă şi canalizare furnizate de societatea de servicii comunale ACET vor trebui să scoată mai mulţi bani din portofel. Şi aceasta deoarece, printr-o hotărâre a Consiliului Local, luată în şedinţa ordinară de pe luna mai, tarifele la consumatorii casnici cunosc o majorare destul de consistentă. Astfel, la apa potabilă creşterea este de 0,18 lei(fără TVA), respectiv de la 2,47 lei pe metrul cub la 2,65 de lei pe metrul cub. Pentru canalizare saltul este de 0,26 lei(fără TVA), tariful pentru fiecare metru cub crescând de la 1,13 lei la 1,39 de lei. Decizia de ieri a consilierilor locali este urmare a unei hotărâri a Consiliului Judeţean de la finele săptămâna trecute, de introducere a tarifului unic la 7 unităţi de servicii comunale de sub gestiunea operatorului regional ACET. Este vorba despre cele din Suceava, Fălticeni, Cîmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Gura Humorului, Siret şi Solca, până acum în cele 7 unităţi administrativ-teritoriale preţurile la apă şi canalizare fiind diferite. Necesitatea introducerii tarifelor unice la cele două servicii este justificată prin aceea că aşa obligă prevederile contractului de delegare a gestiunii acestora către operatorul regional ACET, precum şi normele europene privind atragerea de finanţare pentru modernizarea sistemelor de apă şi canal în localităţile membre ale Asociaţiei Judeţene pentru Apă şi Canalizare(AJAC). Conform iniţiatorilor proiectului de hotărâre, noile tarife vor acoperi cheltuielile fixe şi de operare, redevenţa care se constituie în fond de întreţinere-dezvoltare, precum şi un nivel minim de rentabilitate a societăţilor care şi-au delegat serviciile către ACET.
Potrivit directorului general al societăţii de utilităţi comunale, Ştefan Groza, creşterea tarifelor este urmarea scăderii numărului de consumatori, mai ales a celor, industriali, dar şi scumpirii, în ultimul an, a materialelor, energiei, precum şi a altor imput-uri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu