20 mai 2010


Angajatorii, obligaţi să se consulte cu lucrătorii pentru soluţionarea problemelor de sănătate în muncă
Până în noiembrie 2010, Inspecţia Muncii Inspectoratul Teritorial de Muncă desfăşoară o acţiune de verificare a modului în care angajatorii asigură consultarea şi participarea lucrătorilor la soluţionarea problemelor referitoare la securitatea şi sănătatea în muncă, în întreprinderile cu mai puţin de 50 de lucrători. Directorul coordonator Eugen Mogoş, declară că ITM îşi propune să determine modul în care angajatorii respectă prevederile legale şi, în acelaşi timp, să conştientizeze angajatorii şi lucrătorii cu privire la obligaţiile şi, respectiv, drepturile conferite de lege pentru implementarea acestui principiu. „În ţara noastră, la fel ca în toate statele membre ale Uniunii Europene, Legea cadru în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă nr. 319/2006 prevede, ca principiu general, consultarea şi participarea lucrătorilor sau a reprezentanţilor lor la discutarea tuturor problemelor care ar putea avea consecinţe asupra securităţii şi sănătăţii lucrătorilor determinate de alegerea echipamentelor, de condiţiile şi mediul de muncă”, subliniază dl. Mogoş.
ITM a pregătit o fişă informativă care cuprinde principalele cerinţe legale, dar şi exemple de bune practici referitoare la consultarea şi participarea lucrătorilor, aceasta fiind distribuită de către inspectorii de muncă în timpul acţiunilor de control.
Rezultatele obţinute vor fi analizate, iar concluziile vor fi făcute publice. Întreprinderile cu mai puţin de 50 de lucrători reprezintă aproximativ 98% din totalul societăţilor active din economia naţională.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu