10 mai 2010


În condiţiile eliminării subvenţionării,
Facturi duble la încălzirea de iarna viitoare
Mâine, conducerile primăriei şi Termica vor fi în capitală, în tentativa de a lămuri aspecte critice în legătură cu viitorul societăţii de termificare sucevene. „Voi merge la Bucureşti împreună cu directorul general al societăţii comerciale Termica, unde vom discuta strategia de alimentare cu energie termică în municipiului Suceava în iarna care vine”, a declarat edilul şef, Ion Lungu.
Demersul survine lipsei de rentabilitate a Centralei Electrotermice(CET), ca urmare a dispariţiei marilor consumatori industriali, dar şi incapacităţii bugetului local de a mai suporta partea sa de contribuţie la acoperirea preţului real al gigacaloriei. Întrucât Termica produce în cogenerare, o scădere importantă este evidenţiată şi la energia electrică. Astfel cantitatea produsă anul trecut a fost cu aproximativ 25% mai mică decât cea realizată 2008, cauza constând în aceea că tranzacţiile s-au efectuat doar în interiorul cantităţilor stabilite de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei Electrice(ANRE) pe contracte reglementate, fără accesarea pieţei concurenţiale. Pe de altă parte, în bugetul local pe 2010, capitolul energie şi combustibili este preconizat a înghiţi aproape o treime din total încasări, primăria având la Termica debite istorice de peste 80 de milioane de lei.
Întâlnirea de la Bucureşti vine şi pe fondul anunţului preşedintelui Traian Băsescu privind ridicarea oricărei forme de subvenţionare a consumului de agent termic a racordaţilor la sistemul centralizat, situaţie în care sucevenii ar urma să plătească facturi de încălzire de peste 2 ori mai mari. Printr-o decizie a ANRE de dinainte de Crăciun, preţul de producere de la producătorul, furnizorul şi distribuitorul de energiei termică Termica Suceava s-a majorat de la 360,4 lei pe gigacalorie la 384,37 lei pe gigacalorie, respectiv cu 6,6%. Şeful administrativului local, Ion Lungu, declara atunci că mărirea cade cum nu se poate mai prost, municipalitatea nefăcând faţă nici măcar vechiului nivel al tarifului în cauză. Astfel, din cei 360,4 lei în vigoare, 178 de lei constituie preţul actual de referinţă achitat de populaţie, 122,65 lei pe gigacalorie este cuantumul completat de la bugetul Sucevei, iar diferenţa reprezintă subvenţia la combustibil asigurată de la bugetul de stat.
În acest circumstanţe defavorabile, autorităţile locale i-au în calcul construirea unei noi centrale termice pe biomasă, care va avea o capacitate strict dimensionată la nevoile de consum ale racordaţilor la sistemul centralizat. Aceasta ar urma să folosească resturile de masă lemnoasă de la exploatările din judeţ şi să aibă şi un anumit număr de arzătoare pe gaze naturale pentru vârful de sarcină din sezonul rece. Noua centrală are şanse să fie concretizată doar în baza unui parteneriat public privat, municipalitatea punând la dispoziţie terenul necesar.
În martie, în plenul legislativului local trebuia dezbătută noua strategie de termificare a Sucevei, întocmită de reprezentanţii municipalităţii în Adunarea Generală a Acţionarilor, Consiliul de Administraţie şi conducerea Termica, însă documentul nu a ajuns nici până acum pe masa deliberativului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu