17 iunie 2018


Vatra Dornei și Cârlibaba,
Furtunile şi ploile torenţiale au lăsat în beznă 600 de locuinţe, au doborât 10 arbori, au colmatat un podeţ şi au inundat o gospodărie
·       Valabilă a fost şi o avertizare hidrologică pe râurile Suceava, Moldova şi Bistrița, fiind anunţate creşterea debitului de apă şi depăşirea cotei de atenţie.
Fenomenele meteorologice periculoase petrecute joi, în judeţul Suceava, pe fondul a mai multor avertizărilor de cod galben şi a celei de cod portocaliu, au cauzat  probleme la Vatra Dornei și Cârlibaba. Potrivit Biroului de presă al Instituţiei Prefectului, la Vatra Dornei-Roșu, la ora 18.00, erau avariate 8 puncte de transformare cu  589 de consumatori rămaşi fără alimentare cu energie electrică. Însă, în urma mobilizării, vineri dimineaţă, la ora 6.00, toate deranjamentele fuseseră remediate de către echipele Delgaz Grid, consumatorii fiind reconectaţi la reţeaua electrică. În zona  Cârlibaba, după furtuna din noaptea de joi înspre vineri, pe DN 18, porţiunea de drum dintre Valea Stânii și Cârlibaba, 10 arbori fuseseră doborâţi la pământ, vântoasa rupând fire electrice şi lăsând 8 gospodării în beznă. Muncitorii Delgaz Grid erau, vineri, pe teren, intervenind la remedierea defecţiunilor. Tot la Cârlibaba, un podeţ a fost colmatat, o gospodărie fiind năpădită de şuvoaie. Conform Biroului de presă al Instituţiei Prefectului, joi, între 7,35-8,35, judeţul Suceava a fost sub avertizare de cod galben de averse şi descărcări electrice, între 12.00 şi 13.00, dar şi sub avertizare cod galben de fenomene meteorologice periculoase, în acest din urmă caz vizată fiind Dolhasca.  Pe de altă parte, de la ora 13.00 până la 16.00 valabilă a fost o avertizare hidrologică pe râurile Suceava, Moldova, Bistrița fiind anunţate creşterea debitului de apă, precum şi depăşirea cotei de atenţie. În aceeaşi zi, între orele 13.00 şi 15.00 a fost emis cod portocaliu de fenomene meteorologice periculoase pentru localităţile Dolhasca, Forăști, Dolhești Drăgușeni. Între orele 14.00 şi 21.00 în vigoare a fost avertizarea de cod galben de averse în cantităţi de 25 de litri pe metrul pătrat, iar izolat 40 de 50 de litri pe metrul pătrat, precum şi de ploi cu caracter torenţial şi grindină.