14 iunie 2018


Mortalitatea piscicolă de pe râul Suceava, cauzată de o posibilă evacuare de ape neepurate, pe fondul debitului scăzut şi al temperaturilor ridicate   
·       „Cauza ar putea fi stabilită cu exactitate de Direcţia Sanitară Veterinară, pe probele de peşte”, a subliniat Daniel Drăgoi, directorul executiv al SGA.
·       ACET Suceava fost amendată cu 35.000 de lei pentru neanunţarea unităţilor de gospodărire a apelor cu privire la producerea unei poluări accidentale.
Sistemul de Gospodărire a Apelor Suceava cerut ACET, operatorul unic regional de servicii de alimentare cu apă şi de canalizare, să ia măsurile necesare pentru stoparea evacuării de ape neepurate în râul Suceava, cât şi pentru încadrarea indicatorilor de calitate a apelor uzate în limitele maxime admise, conform autorizaţiei de gospodărire a apelor. Potrivit lui Daniel Drăgoi, directorul executiv al SGA, analizele efectuate în laboratorul specializat au relevat valori crescute ale indicatorilor de amoniu şi valori reduse ale oxigenului dizolvat.  În urma sesizărilor privind înregistrarea de mortalitate piscicolă e răul Suceava, SGA a prelevat probe în 5 secţiuni din amonte de staţiile de epurare ale Ambro şi ACET, iar cele mai mari depăşiri ale indicatorilor amintiţi s-au înregistrat în zona evacuării acestui din urmă operator. Drept urmare, societatea comercială ACET Suceava fost sancţionată contravenţional cu a o amendă în valoare de 35.000 de lei. Conform art. 87, pct. 26 din Legea nr. 107/1996, perspectiv pentru neanunţarea unităţilor de gospodărirea apelor cu privire la producerea unei poluări accidentale. 
„Având în vedere cele constatate, o posibilă cauză a mortalităţii piscicole ar putea fi descărcarea de ape uzate neepurate, pe fondul unui debit scăzut al râului Suceava, cumulată cu temperaturile ridicate înregistrate în ultima perioadă. Cauza ar putea fi stabilită cu exactitate de Direcţia Sanitară Veterinară, pe probele de peşte”, a subliniat Daniel Drăgoi, directorul executiv al Sistemului pentru Gospodărire Apelor Suceava, menţionând că o cantitate 200 kg adunată de pe râu a fost orientată înspre incinerare şi sfătuind populaţia să nu consume exemplare de peşti morţi din zonă. Marţi, SGA a fost sesizat telefonic de ISU Bucovina că pe râul Suceava plutesc peşti morţi, motiv pentru care s-a deplasat la faţa locului împreună cu reprezentanţi ai Comisariatului Regional al Gărzii de Mediu, Agenţiei pentru Protecţia mediului şi Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor. În urma verificărilor s-a constatat mortalitate piscicolă, pe distanţă de circa 3 km, pe ambele maluri ale râului Suceava, pe tronsonul cuprins între punctul aflat la 200 de metri în amonte de puntea Lisaura şi puntea de la Tişăuţi.