08 iunie 2018


Primăria Suceava nu pierde etajele III, IV şi V ale imobilul în care îşi desfăşoară activitatea
·       Pentru a ocupa în întregime clădirea din Areni, municipiul Suceava a renunţat, în favoarea Consiliului Judeţean, la Centrul pentru Conservarea Tradiţiilor Bucovinene, ridicat cu finanţare nerambursabilă UE în urmă cu peste 5 ani.  
·       Evacuată din prezentul Palat al Justiţiei, Primăria s-a instalat în sediul fostei Băncii Agricole încă din 2002, iar ca o consecinţă a faptului că risca să rămână fără etajele cu pricina nu putea să aplice pentru proiectul european de reabilitare termică a clădirii.      
Centrul pentru Susţinerea Tradiţiilor Bucovinene este preluat în folosinţă gratuită, pentru 15 ani, de către Consiliul Judeţean Suceava, în clădirea aflată pe strada „Universităţii” din municipiul Suceava urmând a de muta Ansamblul Artistic „Ciprian Porumbescu”. Aceasta, după ce, încă din februarie 2018, printr-o hotărâre a deliberativului, Consiliul Judeţean transfera municipiului Suceava, în folosinţă gratuită, pentru acelaşi interval de 15 ani, etajele III, IV şi V ale imobilului pe care executivul local l-a_ocupat şi care găzduieşte şi în momentul de faţă Primăria municipiului reşedinţă de judeţ. Tot în februarie, printr-o adresă, Consiliul Judeţean transmitea Primăriei municipiului Suceava că - „instituţie publică de real interes pentru viaţa culturală şi artistică a locuitorilor judeţului” - Centrul Cultural „Bucovina” se confruntă cu o „acută lipsa de spaţii în care să îşi desfăşoare activitatea”, adăpostind, printre altele printre altele, Teatrul Municipal „Matei Vişniec”, Cinematograful „Modern”, precum şi Ansamblul Artistic „Ciprian Pormbescu”. Reamintim că, o hotărâre de guvern din 1999 obliga Primăria Suceava să evacueze aparatului executivului din imobilul de pe strada „Ştefan cel Mare” nr. 58, fostă închisoare comunistă. Pin actul amintit, clădirea cu pricina era atribuită Ministerului Justiţiei, în prezent în aceasta funcţionând Palatul de Justiţiei. Drept urmare, la finele anului 2002, Primăria a semnat contractul de vânzare-cumpărare a primelor trei niveluri (subsol, etajele I şi II) ale fostului sediu din Areni al Băncii Agricole, al cărei proprietar era, la acel moment, Raiffeisen Bank. La acea dată, primar era Marian Ionescu (PSD), pentru nivelurile amintite executivul plătind, către Raiffeisen Bank, 24 de miliarde lei vechi. În 2003, restul nivelurilor, respectiv etajele III, IV şi V, au fost preluate de Primăria Suceava, cu titlul gratuit, de la Consiliul Judeţean.
·       Reparaţiile capitale la sediu Primăriei sunte estimate la 1,6 milioane de euro, bani europeni care putea fi atraşi prin Programului Operaţional Regional 2014-2020.   
Perioada iniţială de folosire gratuită expirase, iar ca o consecinţă a faptului că risca să rămână fără etajele cu pricina, Primăria mai putea promova proiectul european de reabilitare termică a clădirii. Însă, la fine lunii februarie 2018, pe fondul demersurilor amintite, primarul Ion Lungu anunţa că, după ce Proiectul de creştere a eficienţei energetice a sediului Primăriei municipiului Suceava a fost declarat eligibil, acesta trecuse şi de testul evaluării în teren, urmând etapa de precontractare.  Conform celor aprobate în Consiliului Local, valoarea totală a investiţiei este de peste 1,6 milioane de euro, iar lucrările se vor întinde pe durata a 24 de luni. Printre principalele intervenţii care ar urma să se desfăşoare la clădirea administrativă din Areni se numără îmbunătăţirea izolaţiei termice a clădirii; reabilitarea şi modernizarea instalaţiilor de încălzire, de apă rece şi de apă caldă; modernizarea sistemelor de ventilare şi climatizare; introducere a surselor regenerabile de  asigurarea a energiei termice; implementarea sistemelor de management energetic; montarea de corpuri de iluminat cu eficienţă energetică ridicată, la toate acestea adăugându-se schimbarea circuitelor electrice, înlocuirea lifturilor şi reparaţii la faţadă. Sursa de finanţare o reprezintă fondurile disponibile în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, Axa 3-„Sprijinirea tranziţiei către o economie cu emisii scăzute de carbon”, Prioritatea de investiţii 3.1-„Sprijinirea eficienţei energetice, a gestionării inteligente a energiei şi a utilizării energiei şi a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice şi în sectorul locuinţelor”.