17 iunie 2018


Speculând lacunele legii,
Maxi-taximetriştii intruşi dau cu tifla autorităţilor şi continuă să câştige bani frumoşi din transportul neloial de persoane  
·       Agenţii constatatori ai Primăriei Suceava au dat transportatorilor ilegali amenzi de zeci de mii de lei, însă suspendarea dreptului de a conduce, prin ridicarea plăcuţelor şi certificatelor de înmatriculare revine poliţiştilor rutieri.
·       Deoarece aceştia nu au pus sancţiunile în aplicare, respectivele autovehicule circulă nestingherite în continuare, Poliţia Rutieră motivând că ”operatorii de transport în cauză speculează o lacună în legislaţia existentă”.
·       Între timp, după majorarea preţului cu 25% a călătoriei cu autobuzele TPL, menţinând preţul vechi de 2 lei aşa-zisele maxi-taximetre intra-judeţene  sunt tot mai căutate.   
Din anul 2016, prin vot al Consiliului Local, şi în baza reglementărilor europene obligatorii, societăţii comerciale Transport Public Local (TPL) i s-a atribuit, prin contract, delegarea exclusivă a serviciului de transport călători pe raza municipiului Suceava. Cu toate că, delegarea înseamnă „excluderea oricărui altui asemenea operator”, după 1 iunie 2017, când a Primăria nu a mai prelungit contractul cu prestatorii privaţi ai serviciului complementar cu microbuze, locul acestora din urmă a fost luat de mai multe mijloace de transport maxi-taxi care, sub pretextul deservirii unor trasee intra-judeţene transportă, în mod ilegal, călători în interiorul Sucevei. Conform Biroului „Autoritatea locală de autorizare transport”, majoritatea microbuzelor în cauză circulă între extremităţile municipiului Suceava şi numai unul sau două, de fiecare rută - având plăcuţa itinerarului inscripţionată cu caractere negre - merg efectiv şi în localităţile limitrofe de deservit. În tandem, intruşii de pe traseul cu pricina, afişând plăcuţe inscripţionate cu caractere de culoare roşie, nici măcar nu simulau că părăsesc oraşul, preluând, pur şi simplu, călătorii din staţiile pentru autobuzele TPL. Ulterior, demascată fiind, s-a renunţat la metoda celor două culori, dar nu şi la oportunitatea de câştiga bani necuveniţi. Astfel, chiar dacă plăcuţele indicatoare ale traseelor au revenit la culoarea iniţială - afişate fiind atât pe parbriz, cât şi pe geamurile laterale -, acum staţiile de îmbarcare-debarcare din Suceava sunt inscripţionate cu caractere cât mai mari, în timp ce capetele de linie din localităţile vecine sunt  puţin vizibile sau chiar lipsesc. În aceste condiţii, Primăria Suceava a sesizat Consiliul Judeţean, însă, cu toate că s-au dat asigurări că se vor lua măsuri, „nu s-a observat o remediere a situaţiei”. Biroul „Autoritatea locală de autorizare transport” al administraţiei locale au efectuat controale şi au aplicat sancţiuni, însă, neavând calitatea de poliţişti rutieri, agenţii constatatori nu pot recurge şi la sancţiunea complementară de suspendare a dreptului de utilizare a autovehiculului, prin reţinerea plăcuţelor cu numărul de înmatriculare şi a certificatelor de înmatriculare. În acelaşi timp, sesizat de conducere TPL, „inclusiv printr-o descriere detaliată a situaţiei şi un tabel cu numerele de înmatriculare a autovehiculelor”, Serviciul Poliţiei Rutiere a recunoscut că aceste din urmă atribuţii sunt de competenţa poliţiştilor specializaţi, însă „nu a pus în aplicare măsurile complementare dispuse de agenţii constatatori din cadrul Primăriei municipiului Suceava”.   
·       Există şi un precedent favorabil, Judecătoria respingând contestaţia unui maxi-taximetrist amendat cu 10.000 de lei, pentru  transport fără licenţă.
Pe de altă parte, la începutul lui aprilie 2018, Judecătoria Suceava a respins plângerea formulată de un contravenient sancţionat de agenţii constatatori ai Primăriei cu 10.000 de lei, considerând necesară atât menţinerea amenzii, cât şi a sancţiunii complementare, de suspendare a dreptului de utilizare a autovehiculului. „Agenţii constatatori din cadrul Primărie municipiului Suceava au aplicat noi sancţiuni pentru transportul ilegal de persoane, transmiţând din nou procesele-verbale Biroului Rutier al Poliţiei municipiului Suceava, în vederea punerii în aplicare a sancţiunilor complementare dispuse. Din observaţiile noastre, aceste sancţiuni nu au fost puse în aplicare, deoarece respectivele autovehicule circulă în continuare”, se subliniază în informarea Biroului „Autoritatea locală de autorizare transport”. Ba mai mult, printr-o adresă trimisă Primăriei, cei de la Poliţia Rutieră au confirmat existenţa transportatorilor ilegali de persoane, dar susţin că „nu au aplicat sancţiuni prevăzute de Legea nr. 92/2007 pentru transportul public local de persoane prestat fără deţinerea de licenţe de transport, valabile pentru tipul de transport efectuat, ci pentru alte contravenţii”, motivând că ”operatorii de transport în cauză speculează o lacună în legislaţia existentă” şi că „au fost iniţiate demersuri de modificare a actului normativ” În anul 2018, Biroul „Autoritatea locală de autorizare transport” al Primăriei municipiului Suceava a da amenzi însumând  60.000 de lei, ca urmare a efectuării de transport de persoane prin curse regulate pe raza reşedinţei de judeţ.  Cele 11 sancţiuni contravenţionale au fost aplicate pentru operarea fără licenţă de traseu şi în lipsa caietului de sarcini, în cauză fiind 7 firme, respectiv Manucu Com, Euro Tip, Family, Trans CM, Trans DMV Europa, Eurotrasnport Europa şi Nicolas David. Acţiunea a fost precedată de alte 8 sancţiuni contravenţionale totalizând 20.000 de lei, amenzile vizând pe Eurotrasport, Trans DMV Europa, Trans CM, Nicolas David şi Family, observându-se că operatorii cu pricina nu au luat în seamă măsurile autorităţilor, continuând să-şi desfăşoare neloial activitatea în Suceava.  Pe deasupra, după ce Consiliul local a aprobat majorarea cu 25% unei călătorii cu autobuzele TPL, aşa-zisele maxi-taximetre intra-judeţene  au păstrat preţul vechi de 2 lei, iar acum par să fie tot mai căutate.