28 iunie 2018


Zonă de agrement în Lunca râului Suceava
·        „Vom face un studiu de fezabilitate, pentru a consolida malurile, iar odată cu acesta să putem dezvolta spaţii cu alei, bănci, piste pentru role şi biciclete”, a precizat primarul Ion Lungu, menţionând că vizată este porţiunea cuprinsă între Iţcani şi fosta Termica.
·        Un studiu mai vechi prevedea amenajarea terasei superioare a râului ca loc de promenadă, de practicare a sporturilor de tip role, biciclete, sckateboard, jogging dar şi plantarea de sălcii pletoase, sălcii creţe şi de „arbori cu pendent sau globulus”.
Municipiul Suceava ar putea avea o zonă de agrement şi pe malul râului Suceava. Aceasta după ce, pe 20 iunie 2018, a fost emis Ordinul nr. 5118, de modificare a ghidului specific al Programului Operaţional Regional POR 2020  privind realizarea de acţiuni destinate îmbunătăţirii mediului urban, revitalizării oraşelor, regenerării şi decontaminării terenurilor industriale dezafectate. Astfel, în situaţia în care sunt necesare lucrări de construire pe malul râurilor aflate în administrarea Agenţiei Naţionale Apele Române (ANAR), se pot încheia acorduri-cadru de parteneriat privind colaborarea între „administraţia bazinală de apă” şi unitatea administrativ-teritorială interesată. Ion Lungu, primarul Sucevei spune că a luat legătura cu  Administraţia Bazinală de Apă „Siret” Bacău, iar după răspunsul favorabil se va trece la primele demersuri.  „Vom înainta o solicitare şi vom încheia un protocol cu Apele Române, pentru a face asemenea lucrări”, şeful municipalităţii sucevene. Pe lista de proiecte prioritare, Primăria Suceava are prinsă, pe Axa „Reconversia terenurilor urbane degradate. Revitalizare spaţiu public urban din municipiul Suceava”, în cadrul POR 2020, o propunere pentru accesarea a 1,28 de milioane de euro. Pentru moment, demersurile privind viitoare zonă de agrement se vor încadra în respectiva finanţare nerambursabilă. „Vom face un studiu de fezabilitate, pentru a consolida malurile, iar odată cu aceasta să putem dezvolta spaţii cu alei, bănci, piste pentru role şi biciclete, deocamdată în cadrul acestei sume pe care am solicitat-o. Sperăm să fie de bun augur, şi măcar pe o porţiune din râul Suceava, cea cuprinsă între Iţcani şi dincolo de fosta Termica, să putem interveni cu fonduri europene”, a precizat Ion Lungu, primarul Sucevei, adăugând că specialiştii executivului au început deja să lucreze la documentaţia necesară.                  
·        Valorificarea se impune mai ales în ceea ce priveşte porţiunile aflate o parte şi de alta a podului care leagă centrul urbei reşedinţă de judeţ de zona cmercială.
Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a municipiului Suceava în perioada 2016-2020 evidenţiază că, din cauza accesibilităţii reduse la cursul de apă, potenţialul peisagistic al râului Suceava este unul nevalorificat. Astfel, în prezent există doar unele drumuri de pământ care asigură accesul la firul de apă, "râul Suceava fiind ascuns de situri industriale neutilizate şi parţial dezafectate". Scoaterea din izolare şi valorificarea a acestuia se impune tot mai presant, mai ales în ceea ce priveşte porţiunile aflate o parte şi de alta a podului care leagă centrul urbei reşedinţă de judeţ de fosta zonă industrială, actuala zonă comercială a Sucevei. Cu ani în urmă, autorităţile municipale au avansat un studiu de regularizare a albiei râului Suceava şi de amenajare, în aval de Complexul comercial "Bazar", a unei zone de agrement de tip "Aqualand". Potrivit iniţiativei, în calcul era luată  amenajarea terasei superioare ca loc de promenadă, cât şi de practicare a sporturilor de tip role, biciclete, sckateboard, jogging. Totodată, recomandată era plantarea de specii corespunzătoare mediului, respectiv a sălciilor pletoase, sălciilor creţe şi „arborilor cu pendent sau globulus”. Graţie învecinării cu Iulius Mall, accesibilitatea la acest perimetru este una facilă, „aceasta putând fi valorificată la maxim şi introdusă într-un circuit al zonelor belvedere”.