26 iunie 2018

De Ziua Drapelului,
Distincţii de excelenţă pentru general de brigadă Ion Burlui și profesorului Silvestru Pânzariu
Mirela Elena Adomnicăi, prefectul judeţului Suceava, a înmânat În cadrul şedinţei de ieri a Colegiului prefectural, două distincţii de excelenţă generalului de brigadă Ion Burlui şi profesorului   Silvestru Pânzariu, din Siret. Generalul de brigadă Ion Burlui a fost onorat cu  “Distincția de excelență pentru întreaga activitate depusă în slujba sucevenilor  și în coordonarea  celor mai dificile situații de urgență”, iar profesorul Silvestru Pânzariu pentru „preocupare şi respect civic faţă de însemnele naţionale”. Reamintim că, preşedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, 25 iunie 2018,  Decretul privind trecerea în rezervă, începând cu data de 30 iunie, a generalului de brigadă Ion Burlui, din Ministerul Afacerilor Interne.  Generalul de brigadă Ion Burlui s-a născut în anul  1961, în comuna Mălini, judeţul Suceava. În anul 1983 a absolvit Şcoala Militară de Ofiţeri Activi din Bucureţti, şcoală aparţinând de  Ministerul de Interne,  fiind absolvent cu diplomă de ofiţer, „Arma pompieri”.  În perioada 1985-1990 a urmat cursurile Academiei de Studii Economice din București, Facultatea de Management, iar ulterior studiile doctorale, fiind doctor în economie. Întreaga activitate a generalului Ion Burlui este legată de gestionarea situaţiilor de urgenţă. În perioada 1983-1987 a fost comandat de pluton şi ofiţer instructor la Şcoala militară de ofiţeri activi a Ministerului de Interne.  Începând din 1987 a ocupat funcţiile de locţiitor de comandant, la Grupul de Pompieri Suceava, de  comandant al Companiei de Pompieri Suceava, în perioada 1995-2004 fiind adjunct al comandantului Unităţii pentru logistică al Grupului de Pompieri “Bucovina” Suceava, iar între anii 2004-2007 şef de Serviciu la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, nou înfiinţat. Din 2007, timp de 2 ani, a fost prim-adjunct al ISU Suceava, iar în 2009 a fost numit inspector şef al ISU „Bucovina” Suceava.  Generalul Ion Burlui are o experienţă deosebită şi, ca pompier, fiind prezent şi activ în situaţii de urgenţă dramatice, care au impus şi intervenţia sa în prima linie.
·        Profesorul Silvestru Pânzariu: „Problema pe care o ridic este de extremă importanţă, este vorba despre Drapelul naţional”
Profesorul de limba și literatura română, Silvestru Pânzariu, pensionar în prezent, în afara unor colaborări, cu articole, în presa scrisă, şi de unle antologii, este și un atent observator al  unor aspecte ale vieţii cotidiene. În acest context, profesorul a intervenit cu o petiție  adresată Prefecturii Suceava, în care face  observaţii referitoare la modul incorect de dispunere a celor trei culori pe drapelul naţional, la sediul firmelor şi diverselor instituţii. „Problema pe care o ridic este de extremă importanţă, căci e vorba de drapelul naţional, de simbolul suprem al ţării şi L poporului român,  ale cărui culori nu pot fi plasate aleatoriu”, spune profesorul Pânzariu în petiția sa. Silvestru Pânzariu, din Siret,  a activat ca profesor de Limba și literatura română în şcoli din Zamostea şi Grămeşti, după 1990 fiind dascăl în Siret. În prezent este pensionar,  preocupat, în continuare, de publicistică, de viaţa culturală a oraşului său, precum şi din alte localităţi ale judeţului Suceava.  Astfel, profesorul Pânzariu este un colaborator neobosit la un cotidian local, prin care ţine la curent cititorii cu evenimente culturale, cu apariţii editoriale sau în legătură cu diferite personalităţi ale vieţii culturale. De asemenea, are articole publicate  în diferite antologii, 13 din ele apărute la Iași, pe teme de istorie, literatură şi cultură.Totodată, profesorul Silvestru Pânzariu colaborează şi cu Universitatea Populară “Ion Nistor” din Rădăuți, condusă de profesorul Petru Bejinariu.