07 iunie 2018


În 2018,
Municipiul Suceava primeşte 5,43 de milioane de lei pentru modernizarea sistemului de termoficare, cea mai mare sumă din ţară
·       Pe poziţiile următoare se situează Iaşi, cu 4,94 de milioane de lei şi Constanţa, cu 4,13 milioane de lei, cu banii primiţi Primăria urmând a termina ceea s-a început în anul trecut.
·       În 2017, Primăria Suceava a avut aprobată, suma de 7 milioane de lei, câştigătorul licitaţiei fiind firma Consix Bucureşti, însă, aceasta nefiind plătită în întregime şi la timp,  lucrările au fost oprite şi trecute în conservare.
Primăria Suceava a semnat contractul de finanţare pentru reabilitarea şi modernizarea sistemului de  transport, distribuire şi furnizare a agentului termic pentru anul 2018, în cadrul programului guvernamental „Termoficare 2006-2020. Căldură şi confort”. Primarul Ion Lungu a anunţat ieri, într-o conferinţă de presă, că este vorba despre o sumă de 5,43 de milioane de lei, bani cu care vor fi continuate lucrările trecute în conservare la începutul sezonului rece anterior, în zona centrală a municipiul reşedinţă, în cartierele Zamca şi Obcini. Este vorba despre prima alocare din ţară din punctul de vedere al mărimii, după Suceava venind municipiile Iaşi, cu 4,94 de milioane de lei şi Constanţa, cu 4,13 milioane de lei. „Cu aceşti bani vom finaliza lucrările începute în anul trecut, sperând că aceşti bani vor veni la timp. Dacă vor fi alocaţi în octombrie sau noiembrie, sau doar la jumătate din suma prevăzută, nu vom putea realiza mare lucru. Dar, gândim pozitiv, am semnat contractul şi aşteptăm şi fila de buget, astfel încât să putem convinge constructorul că sunt bani în cont, acesta să  lucreze, şi că va fi plătit la timp”, a reliefat edilul-şef sucevean.
·       În 2016, suma de 8,37 de milioane de lei s-a întors la bugetul de stat, deoarece procedurile premergătoare execuţiei s-au încheiat în decembrie.
Pentru 2017, Primăria Suceava a avut aprobată, prin programul guvernamental amintit, suma de 7 milioane de lei, câştigătorul licitaţiei fiind firma Consix Bucureşti. În primăvara anului trecut, în lucrări de modernizare au fost cuprinse Punctul termic „Obcini IV”, cu circa 2,7 km de conducte; Punctul termic "Zamca", cu aproximativ 2,1 km de reţele şi Punctul termic de pe strada "Ion Vodă Viteazu" cu 115 de metri de conducte. Iniţial intervenţiile au fost susţinute din bugetul local, cu sume reprezentând confinanţarea proprie a municipiului Suceava. În toamnă,  deoarece  firma executantă nu a fost o  plătită la timp,  lucrările au fost oprite şi trecute în conservare, cu toate că vremea permitea continuarea şi chiar încheierea execuţiei. De remarcat este şi faptul că, în 2016, suma de 8,37 de milioane de lei, aprobată în cadrul Programului guvernamental „Termoficare 2006-2020. Căldură şi confort”, s-a întors la bugetul de stat, deoarece procedurile de licitaţie şi de semnare a contractului de execuţie s-au întins până în luna decembrie, când, practic, nu s-a mai putut face nimic.