28 iunie 2018


Suceava, Capitala Europeană a Tineretului din România
Primăria municipiului Suceava şi Universitatea „Ştefan cel Mare” vor aplica pentru proiectul „Capitala Europeană a Tineretului din România 2020”. „Vrem să facem o asociere cu Universitatea Ştefan cel Mare, până acum fiind capitale Cluj Napoca şi Timişoara. Bacău este în acest an, iar în 2019 va fi Baia Mare. În 2019-2020, încercăm să fie Suceava, iar în acest sens am avut discuţii cu domnul rector Mihai Dimian şi un grup de studenţi”, a declarat Ion Lungu, primarul Sucevei. Proiectul trebuie înaintat până pe data de 16 iulie, din partea autorităţilor administraţiei publice sucevene, responsabil fiind consilierul local liberal Daniel Prorociuc. 
„Capitala Tineretului din România” este un program naţional destinat tinerilor, patronat fiind de Consiliul Tineretului din România, Federația „SHARE” Cluj-Napoca, co-manager al Programului „Cluj Napoca-Capitala Europeană a Tineretului 2015, precum şi Grupul „Pont”,  iniţiatorul măsurilor de pregătire a candidaturii clujene. Obiectivul programului este să elaboreze strategii de dezvoltare pentru tineri, implicându-i activ pe aceştia în procesele decizionale din oraşele ţării, pe teme privind educaţia, cultura, politica demografică şi alte domenii de interes. De asemenea, vizate sunt stimularea autorităţilor publice locale şi a companiilor private în susţinerea şi implementarea proiectelor propuse în cadrul programului.
La nivelul Europei, „Capitala Europeană a Tineretului” este titlul acordat unui oraş european pentru o perioadă de un an, în timpul căruia acesta are şansa să reveleze, în cadrul unui program complex, aspectele privind viaţa şi dezvoltarea culturală, socială, politică şi economică a tineretului.  „Capitala Europeană a Tineretului” este o iniţiativă a Forumului Tineretului European, iar prima capitală a fost Roterdam, aleasă în 2009. Din 2014, Congresul Autorităţilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei este un partener oficial al proiectului „Capitală Europeană a Tineretului”. Cluj Napoca din România a deţinut titlul de „Capitala Europeană a Tineretului” în 2015, în 2018 este Cascais din Portugalia, în timp ce pentru 2019 este selectat Novi Sad din Serbia.