13 iunie 2018


Salariaţii detaşaţi în ţară şi străinătate, victime ale nerespectării legislaţiei privind protejarea muncii temporare
·       Inspectorii de muncă suceveni au descins la 4 agenţi de muncă temporară, precum şi la 3 utilizatori de salariaţi temporari.
·       Controlorii ITM au aplicat 4 sancţiuni contravenţionale, în evidenţa agenţilor respectivi figurând 267 de contracte de muncă temporare aflate în executare.
Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava a desfăşurat, pe durata a 3 luni, o campanie de verificări vizând respectarea prevederilor legale în domeniile relaţiilor de muncă şi securităţii şi sănătăţii în muncă, de către agenţii de muncă temporară, cât şi de către utilizatorii salariaţilor temporar. Inspectorul şef Romeo Butnariu precizează că acţiunile s-au axat pe modul în care este garantat un nivel adecvat de protecţie a salariaţilor detaşaţi în cadrul prestărilor de servicii transnaționale, atât pentru lucrătorii detaşaţi în ţară, cât şi pentru cei detaşaţi în exteriorul României. „S-au făcut verificări ale respectării, de către agenţii de muncă temporară, care au obiect de activitate principală  activităţi de contractare pe baze temporare a personalului, a prevederilor legale  referitoare la  contractele de punere la dispoziţie, contractele de muncă temporară şi registrul general de evidenţă a salariaţilor”, a precizat inspectorul-şef, adăugând că s-a urmărit inclusiv diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative care derivă din nerespectarea de către agenţii de muncă temporară şi de către utilizatorii acesteia a legislaţiei cu specific. La acţiune au participat inspectorii din cadrul Serviciului „Control relaţii de muncă” şi cei ai „Serviciului control securitate şi sănătate în muncă”. Controlorii au descins la 4 agenţi de muncă temporară, precum şi 3 utilizatori de salariaţi temporari. Astfel, ca urmare a deficienţele constatate, inspectorii ITM Suceava  au aplicate 4 sancţiuni contravenţionale cu avertismente. În judeţul Suceava, la momentului desfăşurării campaniei controlului, în evidenţa agenţilor de muncă temporară figurau 267 de contracte de muncă temporare aflate în executare. Totodată, campania a avut ca obiectiv creşterea gradului de conştientizare a agenţilor de muncă temporară, a utilizatorilor acesteia munci, dar şi a salariaţilor temporari în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale de profil.