12 iunie 2018

Lângă Aeroportul „Ştefan cel Mare”,
Parc industrial pe locul în care Centrul Economic „Bucovina” a clacat
·       În iulie 2009, la primul său mandat, Gheorghe Flutur declara că, pe fondul crizei economico-financiare, amenajările realizate încă de pe vremea social-democratului Gavril Mîrza, nu mai aduceau beneficii.
·       Acum, în asociere cu primăriile municipiului Suceava, oraşului Salcea şi comunelor Adâncata şi Dumbrăveni, Consiliul Judeţean va constitui o societate care va administra un posibil nou complex pentru susţinerea afacerilor.      
Municipiul Suceava va participa ca membru fondator la înfiinţarea şi administrarea, pe amplasamentul şi în vecinătatea Centrului economic „Bucovina”, a viitorului parc industrial al judeţului Suceava. Decizia, una de principiu, aparţine  autorităţilor din reşedinţa de judeţ, luată în urma unei adrese a Consiliului Judeţean Suceava, prin care acestora li se solicita să aibă, în acest sens, iniţiativa emiterii unei hotărâri de asociere cu autorităţile judeţene. Procedura survine aprobării, de către Consiliul Judeţean, pe 30 martie 2018, a unei hotărâri de iniţiere a demersurilor de constituire a unui parc industrial, „ca măsură de stimulare a investiţiilor directe în producţie şi servicii, în vederea creării de noi locuri de muncă”. De altfel, în societatea care ar urma să administreze noul parc industrial asociate vor fi inclusiv autorităţile din oraşul Salcea şi din comunele Adâncata şi Dumbrăveni. Centrul Economic „Bucovina”, amenajat cu finanţare publică prin Programul PHARE 2001, a fost inaugurat în anul 2006, pe o suprafaţă de teren din oraşul Salcea, în apropierea Aeroportului „Ştefan cel Mare”. Lucrările au demarat la începutul anului 2004, când preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava era social-democratul Gavril Mîrza. Investiţia, în valoare de circa 5 milioane euro, a fost finanţată în proporţie de 62,58% din fonduri PHARE, Guvernul României contribuind cu 24,32%. Participarea Consiliului Judeţean s-a ridicat la aproape 655 de mii de euro, reprezentând 13,1% din costul eligibil. Acesta, aflat  „în prezent în conservare, este eligibil, prin suprafaţa compactă, accesul la drumul judeţean, cât şi la infrastructura de utilităţi, pentru procedura de obţinere a titulaturii de parc industrial”, se arată în expunerea de motive la proiectul de hotărâre al deliberativului municipal, semnat de către primarul Ion Lungu.
·       La 2 ani după inaugurare, din cele 8 pavilioane ale Centrului economic „Bucovina”, 5 erau închiriate unor agenţi economici care desfăşurau activităţi de producţie şi servicii.

De precizat este că, în anul trecut, la sfârşitul lunii ianuarie, Consiliul Judeţean Suceava scotea la licitaţie spaţiile disponibile aferente Centrului Economic „Bucovina”, preţul minim de pornire la licitaţie fiind de 9,08 de lei pe metru pătrat şi lună, pentru cele cu destinaţia de birouri şi sedii sociale din cadrul Incubatorului de afaceri, precum şi de 5,19 lei pe metrul pătrat şi lună, în cazul spaţiilor de producţie şi de servicii din pavilioanele industriale. În 2008, din cele 8 pavilioane ale acestuia, 5 erau închiriate unor agenţi economici care desfăşurau activităţi de producţie şi servicii. În ceea ce priveşte Incubatorul de afaceri, din totalul de 523 de metri pătraţi de spaţii pentru birouri, 213 metri pătraţi fuseseră luaţi cu chirie în vederea desfăşurării de activităţi administrative, de consultanţă juridică sau financiară. De asemenea, 1.800 de metri pătraţi din suprafaţa exterioară pentru expoziţii permanente cu vânzare s-au dat înspre folosire cu plată. Chiar şi în septembrie a aceluiaşi an, respectiv după alegerile din vara lui 2008, noii aleşi judeţeni stabileau noi preţuri de pornire la licitaţie în vederea închirierii spaţiilor respective. Aceasta pentru ca, în iulie 2009, la un an după preluarea conducerii Consiliul Judeţean, la primul său mandat, Gheorghe Flutur să declare că, pe fondul crizei economico-financiare, amenajările de lângă Aeroportul „Ştefan cel Mare” nu mai aduceau beneficii.