14 iunie 2018


Proiectul pentru dotarea parcului TPL cu mijloace de transport electrice va fi depus mai devreme cu 4 luni
·       Iniţial, termenul stabilit de autorităţile centrale era sfârşitul anului 2018, însă după recenta întâlnire cu premierul Viorica Dăncilă, acesta fost urgentat.    
·       Aceasta în condiţiile în care Suceava  este printre primele 5 oraşe din ţară, şi cel dintâi din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est, care a finalizat documentaţia necesară.
Peste două luni, adică, în august, Primăria municipiului Suceava va depune proiectul prin care se urmăreşte atragerea unui finanţări europene nerambursabile pentru dotarea cu mijloace de transport electrice a parcului societăţii Transport Public Local, la care autorităţile sucevene sunt unic acţionar. Anunţul este făcut de către primarul Ion Lungu, după întâlnirea pe care şefii executivelor din reşedinţă de judeţ au avut-o, în Bucureşti, cu premierul Viorica Dăncilă, pe tema accesării fondurilor de la Uniunea Europeană. Cu alt prilej edilul-şef remarca faptul că, în ciuda faptului că Suceava are întocmită şi pregătită toată documentaţia, termenul de depunere a fost stabilit tocmai pentru luna decembrie 2018. 
„Noi suntem într-o fază destul de avansată, între primele 5 oraşe din ţară, şi primii în Regiunea Dezvoltare Nord-Est, cu toate documentele depuse”, spunea, în aprilie, primarul Ion Lungu. În cadrul Programului Operaţional Regional POR 2014-2020, municipiul Suceava ar putea accesa 25,4 de milioane de lei pentru achiziţionarea a minim 40 de autobuze electrice cu sistem de e-tiketing şi de „monitorizare în trafic a flotelor”.  Aprobarea Proiectului  „Sistem integrat de transport ecologic” a fost condiţionată de construirea, pe o suprafaţă proprietate a autorităţilor locale, a unor amenajări corespunzătoare pentru adăpostirea şi întreţinerea autobuzelor în cauză. Potrivit unei hotărâri a Consiliului Local, pentru noul sediu TPL a fost identificată o suprafaţa de 25.000 de metri pătraţi, pe imaşul din Burdujeni-sat, pe strada „Căpitan Andrei”. La suma amintită, Suceava ar putea atrage circa 3 milioane de lei pentru regenerarea zonelor urbane şi spaţiilor verzi; 1,2 de milioane de lei pentru "Centrul multifuncţional Iţcani"; 3,62 de milioane de lei pentru grădiniţele din Burdujeni-sat şi din zona centrală, precum şi 620.000 de lei pentru şcolile tehnice.