29 iunie 2018


Explozie a cazurilor de politraumă care se prezintă la Unitatea de Primire a Urgenţelor
·        Dacă în tot anul 2017, la UPU au fost înregistrate 280 de cazuri de politraumă, în primele 5 luni ale acestui an, numărul celor prezentaţi la UPU a crescut îngrijorător, la 871 de pacienţi, dintre care numai 222 au putut fi internaţi.
·        Peste 75% dintre pacienţi nu au putut fi internaţi în primele zile, trimişi fiind într-o clinică extra-teritorială, de aceea înfiinţarea unei linii de gardă de specialitate la Suceava „ar optimiza prognosticul vital al acestor pacienţi”.
Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava va avea o linie de gardă în specialitatea Chirurgie plastică şi microchirurgie constructivă. Iniţiativa înfiinţării  a fost aprobată în şedinţa Consiliului Judeţean Suceava, în subordinea căreia unitatea spitalicească se află, măsura fiind justificată prin necesitatea asigurării continuităţii asistenţei medicale de specialitate în afara programului de activitate zilnic, precum şi a cazurilor de urgenţă cu prezentare în UPU după ora 15.00. De asemenea, se are în vedere preîntâmpinarea eventualelor disfuncţionalităţi care pot apărea în cazurile de politraumă, în care participarea, în echipa terapeutică, a chirurgului plastician, alături de specialiştii ortoped, chirurg, neurochirurg, chirurg-toracic, chirurg-vascular, este absolut necesară. În cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, Compartimentul de Chirurgie plastică şi microchirurgie constructivă - având 8 paturi -, funcţionează cu doi medici în această specialitate, unul primar şi celălalt specialist, „existând disponibilitatea efectuării de gărzi din partea a 3-4 medici în această specialitate”. Potrivit directorului medical dr. Elena Doina Ganea, în anul 2017, la  Unitatea de Primire a Urgenţelor  au fost înregistrate 280 de cazuri de politraumă, dintre care 72 cu internare. În 5 luni ale lui 2018, numărul celor prezentaţi la UPU a crescut la 871 de pacienţi cu politraumă, dintre care numai 222 au fost internaţi. „Din cauza procentajului mare de peste 75% dintre pacienţii diagnosticaţi cu politraumă care nu au put fi internaţi în primele zile de prezentare la UPU, şi care au fost îndrumaţi către Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Iaşi, considerăm că existenţa acestei linii de gardă ar optimiza prognosticul vital al acestor pacienţi şi s-ar evita trimiterea lor într-o clinică de specialitate extra-teritorială, care, prin temporizarea intervenţiei echipei medicale de specialitate, afectează negativ şansele de supravieţuire ale acestor pacienţi”, se arată într-o informare a dr. Elena Doina Ganea, directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava.