22 iunie 2018

Lazăr Tipa, multiplu campion la lupte greco-romane, nu a mai fost făcut cetăţean de onoare al municipiului Suceava
·       Angela Zarojanu (PNL) a propus ca distincţiile să fie acordate de Ziua Bucovinei, iar primarul Ion Lungu a retras proiectul de pe ordinea de zi.
·       „Propun să nu mai supunem spre aprobare asemenea proiecte de hotărâre, ca să avem posibilitatea ca, până atunci, să ne gândim, să ne consultăm”, a spus alesul liberal.  
Consiliul Local Suceava nu a mai aprobat, în şedinţa ordinară a lunii iunie, conferirea titlului de cetăţean de onoare al municipiului Suceava profesorului Tipa Lazăr, fost multiplu campion naţional, medaliat balcanic şi internaţional, la campionatul mondial din Oslo-Norvegia, campionatul european din Oulu-Finlanda, la lupte greco-romane. Primarul Ion Lungu a retras proiectul de pe ordinea de zi, la intervenţia consilierului PNL, Angela Zarojanu. „În ultima şedinţă, am venit cu propunerea să facem cetăţeni de onoare de Ziua Bucovinei, aşa că propun să nu mai supunem spre aprobare asemenea proiecte de hotărâre, ca să avem posibilitatea ca, până atunci, să ne gândim, să ne consultăm şi să fie un moment festiv”, a spus Angela Zarojanu.
În total, luptătorul sucevean a obţinut un total de 128 de medalii de aur, argint şi bronz, „dedicându-şi întreaga activitate sportului, în special elevilor dornici de performanţă”. Tipa Lazăr s-a născut pe 15 septembrie 1958 în Todireşti, a urmat cursurile Liceului „Ştefan cel Mare” din Suceava, Institutului de Învăţământ Superior Suceava-Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, Universităţii „Al. I. Cuza” Iaşi, Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport, luându-şi doctoratul în manegament pedagogic şi sportiv la Universitatea de Stat de Educaţie Fizică şi Sport Chişinău, iar în prezent este profesor la Colegiul Naţional Economic „Dimitrie Cantemir”.
 Cu elevii antrenaţi, Tipa Lazăr a avut rezultate deosebite la lupte greco-romane, cu un bilanţ de 15 de aur, 12 de argint şi 4 de bronz. Ca profesor titular, din 1996, la Colegiul Naţional Economic „Dimitrie Cantemir” Suceava, catedra de Educaţie Fizică şi Sport, s-a dedicat elevilor pasionaţi, având, împreună, rezultate frumoase la fotbal, volei, handbal, baschet şi rugby, în cadrul Asociaţiei  sportive „Economistul”. Printre multe altele, din 2002 a înfiinţat echipa de dansuri populare bucovinene a Colegiului Naţional Economic „Dimitrie Cantemir”, fiind şi iniţiatorul proiectelor de reabilitare a terenului şi sălii de sport şi amenajând şi dotând cu aparatură şi echipamente sala de forţă pentru dezvoltare fizică. Profesorul Lazăr Tipa a publicat mai multe lucrări ştiinţifice, metodice şi didactice. Potrivit Regulamentului privind acordarea titlului de cetăţean de onoare al municipiul Suceava, distincţia poate fi conferită „unor înalte personalităţi ştiinţifice, culturale, sportive şi politice, care, prin activitatea lor socio-profesională au contribuit la crearea unor legături ştiinţifice, culturale sau economice favorabile Sucevei”.