24 iunie 2018


Credite pentru agricultorii care intenţionează să-şi finanţeze capitalul de lucru
·       Valoarea creditului va fi de până la 80% din valoarea sumei cuvenite în cadrul schemelor de plată, conform adeverinţei eliberate de APIA, cu o dobândă ROBOR la 6 luni + maxim 2%.
·       În 2017, Centrul Judeţean Suceava al APIA a eliberat 261 adeverinţe pentru contractare de credite, instituţia având încheiate convenţii cu mai multe unităţi bancare.
Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA) Suceava aduce la cunoştinţă celor interesaţi că eliberează adeverinţe pentru beneficiarii schemelor de plată unică pe suprafaţă, redistributivă, a celei de mediu, cât şi pentru măsurile de mediu şi climă implementate în cadrul Campaniei din primăvara anului 2018. Directorul executiv Eugen Mogoş declară că, în cauză sunt fermierii care intenţionează să acceseze credite pentru finanţarea activităţilor curente, de la instituţiile bancare şi non-bancare care au convenţii cu APIA.  Potrivit lui Moşoş instituţia suceveană eliberează o adeverinţă care confirmă că fermierul a depus cererea unică de plată pentru anul 2018 solicitând sprijin pentru schemele amintite. Adeverinţa confirmă că s-a efectuat controlul administrativ sau controlul preliminar, după caz, şi că fermierul nu face obiectul excluderilor de la plată, îndeplinind condiţiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite. Valoarea creditului va fi de până la 80% din valoarea sumei calculate, conform adeverinţei eliberate de APIA, cu o dobândă de RON-ROBOR 6M + maxim 2%. „Fermierilor care doresc să acceseze credite pentru finanţarea capitalului de lucru, în vederea desfăşurării activităţilor curente, trebuie să analizeze cu atenţie soluţiile propuse de bănci, în ceea ce priveşte costul acestora, astfel încât modalităţile de finanţare să corespundă necesităţilor proprii”, subliniază  Eugen Mogoş, directorul executiv al APIA. În 2017, Centrul Judeţean Suceava al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură a eliberat 261 adeverinţe pentru contractare de credite, instituţia având încheiate convenţii cu mai multe unităţi bancare.