19 iunie 2018

În cartierele „Tinereţii” şi „Europa”
Alţi 24 de tineri au renunţat să mai construiască pe parcelele atribuite gratuit de Primăria Suceava
·       Dintre aceştia, 11 au primit câte 300 de metri pătraţi în noul cartier de pe Dealul Mănăstirii, iar 13 în cel de pe şi Dealul Tătăraşi. 
·       În septembrie 2013, reziliat au fost alte 20 de contracte de pe Dealul Mănăstirii, beneficiarii neprocedând la ridicarea casei în termen de 1 an de la eliberarea autorizaţie de construire
Mai mulţi beneficiari ai suprafeţelor puse la dispoziţie de Primăria municipiului Suceava în vederea ridicării de locuinţe din fonduri proprii renunţă la respectivele parcele. Terenurile au fost date în folosinţă gratuită în baza Legii nr. 15 din 2003 privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuinţe din fonduri proprii, actul normativ prevăzând că beneficiarii sunt obligaţi să înceapă ridicarea clădirii în termen de 1 an de la data atribuirii terenului şi să o realizeze cu respectarea prevederilor Legii nr. 51 din 1991 cu privire autorizarea executării lucrărilor de construcţii. În caz contrar, prin hotărâre a Consiliului Local, beneficiarilor li se retrage dreptul de folosinţă  asupra terenului atribuit. „Dintr-un număr de 399 de beneficiari, 24 au făcut cereri de renunţare la terenul atribuit, dintre care 11 beneficiari ai parcelelor de teren situate în zona Dealului Mănăstirii şi 13 beneficiari  ai parcelelor de teren din zona Dealului Tărăraşi”, se arată într-o informarea serviciului „Patrimoniu” al Primăriei. De precizat este faptul că, în septembrie 2013, Primăria municipiului Suceava a reziliat alte 20 de contracte de atribuire în folosinţă gratuită pe Dealul Mănăstirii, în cartierul „Tinereţii”. Primarul Ion Lungu declara că aceştia nu au procedat la ridicarea casei în termen de 1 an de la eliberarea autorizaţiei de construire, aşa cum prevede legea, parcelele eliberate fiind repartizate altor doritori. La acel moment, în zonă erau la finalizare 236 de case particulare. Pe 9 mai 2012, de Ziua Europei, municipalitatea împărţit 142 de loturi de casă pe Dealul Tătăraşi, ediul-şef Ion Lungu precizând că noul cartier va purta denumirea bătrânului continent, ca o recunoaştere pentru finanţărilor nerambursabile accesate de la Uniunea Europeană. Potrivit Legii nr. 215/ 2003 pot primi loturi de câte 300 de metri pătraţi tinerii în vârstă de până la 35 de ani, care nu au avut sau nu deţin o locuinţă ori teren proprietate personală „pretabil” la ridicarea unei case. La data solicitării, cei în cauză au trebuit să facă dovada existenţei unui cont bancar cu minim 5.000 de euro sau a posibilităţii contractării unui credit de această mărime. Primăriei Suceava i-a revenit obligaţia finanţării lucrărilor de amenajare a infrastructurii  rutiere, introducerii utilităţilor de apă şi canalizare, precum şi a reţelelor de gaze naturale şi celor de energie electrică.