17 decembrie 2015

Şcoala doctorală a USV, bilanţ pozitiv la finele lui 2015

·        În această lună se încheie şi proiectul cu finanţare europeană „EURODOC”, în care au fost angrenaţi 55 de doctoranzi din Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, Universitatea „Valahia” Târgoviște şi Universitatea „1 Decembrie” Alba Iulia.
Sfârşitul anului vine cu un bilanţ pozitiv la Şcoala doctorală a Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, cu atât mai mult cu cât în această lună este la final şi proiectul „Doctorat european de calitate - EURODOC”, face cunoscut prof. univ. dr. Carmen Năstase, coordonator de proiect din partea partenerului sucevean. Proiectul EURODOC a debutat în iulie 2015, iar în numai 6 luni a reuşit atingerea unor obiective extrem de ambiţioase, primul fiind cel referitor la sprijinirea financiară, materială şi logistică a 55 de doctoranzi din trei instituţii partenere. Este vorba despre Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, Universitatea „Valahia” Târgoviște şi  Universitatea „1 Decembrie” Alba Iulia. Printre cele mai importante rezultate ale proiectului EURODOC, prof. univ. dr. Carmen Năstase remarcă acordarea burselor individuale lunare în valoare de 1.800 lei pentru cei 55 de doctoranzi, aceştia beneficiind de mobilităţi la universităţi din Grecia, Germania, Italia, Marea Britanie și Ungaria, precum şi de 4 vizite de studiu în instituţii din ţări ale Uniunii Europene, adică din Grecia, Germania, Finlanda şi Ungaria. 
Nu lipsite de relevanţă sunt, de asemenea, cele 81 de participări la manifestări ştiinţifice internaţionale organizate în Bulgaria, Croaţia, Germania, Grecia, Franţa, Italia, Marea Britanie, Portugalia, România, Slovacia și Ungaria. Mulţumită activităţii susţinute, peste 20 de articole au fost publicate în reviste ştiinţifice indexate ISI/BDI, evidenţiate fiind  cele 9 module de formare în managementul cercetării ştiinţifice, dar şi cele 2 conferinţe cu tematică europeană şi intitulate „Egalitatea de gen, egalitatea de şanse” şi ”Dezvoltarea durabilă”. Merită menţionate, totodată, achiziţionarea a 32 de titluri de carte în limbă străină, cu o valoare totală de 9.967 de lei şi înfiinţarea unei reţele de comunicare a doctoranzilor în mediul virtual, prin implementarea unui program informatic de comunicare şi gestiune. „Fiecare doctorand şi-a validat rezultatelor activităţii de cercetare, prin susţinerea unui raport ştiinţific în prezenţa comisiei de tutori”, precizează  prof. univ. dr. Carmen Năstase, decanul Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică a Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava. Valoarea totală a proiectului este de 2.820.648,95 lei, asistenţa financiară nerambursabilă ridicându-se la 2.764.235 lei. Proiectul EURODOC este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007-2013 „Investește în oameni!”.