29 decembrie 2015

Preţurile produselor agricole, stabilite prin vot 
Acestea nu sunt obligatorii pe piaţă, ci folosesc doar la evaluarea, la Finanţe, a arendei pe 2016, exprimată în natură. 
Pe piaţă liberă cartofii sunt vânduţi cu 1,5 lei vechi pe kg, adică la un preţ de peste 2 ori mai mare faţă de cel aprobat de consilierii judeţeni
Cartofii din producţia anului 2015 nu au un preţ mediu mai mare de 0,65 de lei pe kg, în timp ce la mere, spre exemplu, acesta nu depăşeşte 0,80 de lei pe kg. Cel puţin aşa rezultă dintr-o hotărâre a Consiliului Judeţean Suceava, aprobată ieri, în ultima şedinţă ordinară a deliberativului judeţean în conformitate cu propunerile privind preţurile medii ale produselor agricole, înaintată de Direcţia Judeţeană pentru Agricultură  Suceava. În conformitate cu actul normativ al aleşilor judeţeni, mediile la ceapă sunt estimate la 0,85 de lei pe kg; la varză - la 0,45 de lei pe kg; la fasole boabe - la 3 lei pe kg; la roşii - la 2 lei pe kg; la morcovi - la 1 leu pe kg;  la ardei gras - la 2,3 lei pe kg; la porumb boabe - la 0,50 de lei pe kg; la grâu - la 0,62 de lei pe kg, iar la castraveţi - la 1 leu pe kg. Din nefericire pentru consumatori, respectivele niveluri sunt doar de referinţă, pe piaţă liberă a produselor de anul acesta cartofii fiind vânduţi, spre exemplu, cu 1,5 lei vechi pe kg, adică la un preţ şi de peste 2 ori mai mare faţă de cel aprobat de consilierii judeţeni. Preţurile medii de referinţă ale produselor agricole sunt aprobate în conformitate cu Codul fiscal şi folosesc doar la evaluarea, de către Administraţia Judeţene a Finanţelor Publice şi unităţile fiscale din subordine a arendei exprimate în natură.