16 decembrie 2015

„Armata” face „greva frigului”
·        Diriguitorii asociaţiilor de proprietari reclamă modul în care Thermonet a înţeles să impună noile contracte,  refuzând orice negociere pe marginea acestora.
·        „Ăsta nu este contract, ci un ordin, iar noi nu suntem subordonaţii Thermonet, ci colaboratori”, a accentuat Neculai Mătăsaru, preşedintele Grupării de asociaţii 23+27.   
Asociaţia nr. 79, a proprietarilor din Blocul „Armatei”, din cartierul Obcini al municipiului Suceava, refuză să încheie contract cu noul operator al serviciului de transport, distribuire şi furnizare a agentului termic. Potrivit viceprimarului Ovidiu Doroftei, sucevenii din blocul cu pricina încă nu au parafat respectivul document pe motiv că „vor să negocieze asupra termenilor şi condiţiilor”.
 „Am trimis o adresă către această Asociaţie, le-a transmis că există un contract cadru, care este prevăzut de legiuitor, iar asupra detaliilor ar trebui să se discute cu cei de la Thermonet”, a arătat Ovidiu Doroftei, menţionând că, în lipsa unui contract, cei din imobilul în cauză nu pot beneficia de serviciul de alimentare cu apă caldă şi căldură. La rându-i, primarul Ion Lungu, a arătat că nu se poate face câte un contract pentru fiecare asociaţie în parte, valabil fiind documentul cadru impus de autoritatea de reglementare în domeniul serviciilor de gospodărire comunală. Pe de altă parte, primul gospodar al capitalei de judeţ a evidenţiat că branşaţii la sistemul centralizat ar trebui ca mai întâi să-şi îndeplinească toate obligaţiile, iar abia mai apoi să emită şi pretenţii, căutând tot felul de chichiţe la contract. 
„Dacă 100 de asociaţii au semnat, iar una sigură refuză, nu se pare un lucru în ordine. Cel care nu vrea să semneze are posibilitatea să se încălzească altfel. Nu sunt avocatul nimănui, dar nici nu cred că putem face 100 de contracte diferite, pentru fiecare asociaţie în parte ”, a punctat Ion Lungu, solicitând, totuşi, îmbunătăţirea unor prevederi contractuale, însă acolo unde legislaţia o permite. 

La rându-i Neculai Mătăsaru, preşedintele Grupării de asociaţii 23+27 din cartierul Obcini, a sesizat că respectivele contracte au fost trimise asociaţiilor prin intermediul unor delegaţi, „cu un codicil: dacă nu semnaţi, oprim apa caldă şi căldura!”. „Ăsta nu este contract, ci un ordin, iar noi nu suntem subordonaţii Thermonet, ci colaboratori” , a accentuat Neculai Mătăsaru, cerând revizuirea contractului.

 La reclamaţia preşedinţilor asociaţiilor de proprietari, potrivit căreia Thermonet a dat înspre semnare doar contractul şi nu şi anexele acestuia, Mugur Corlăţean, directorul firmei a menţionat că a acest demers a fost impus doar de imperativul intrării în legalitate a raportului dintre două părţi.

„Anexele vor fi discutate cu fiecare asociaţie în parte, însă timpul de la preluarea serviciului a fost foarte scurt, iar pentru a intra în legalitate, atât noi, cât şi asociaţiile de proprietari, pentru început au fost semnate doar contractele”, a informat Mugur Corlăţean, precizând că anexele cu datele tehnice vor fi discutate pe fiecare punct termic în parte.