21 decembrie 2015

Aeronavele de călători „eşuate” în Iaşi aterizează în Suceava

·        Din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, 6 aeronave au solicitat drept de aterizare pe aeroportul sucevean.
·         „Folosim în negocieri orice argument care ne poate ajuta”, a reliefat Ioan Cătălin Nechifor, preşedintele CJ, referindu-se la atragerea de noi operatori pe Aeroportul Suceava.  
Din cauza condiţiilor atmosferice neprielnice de pe Aeroportul din Iaşi, respectiv a vizibilităţii scăzute provocată de ceaţa densă, în week end mai multe aeronave ale Companiei naţionale „Tarom” au fost nevoite să facă apel la Aeroportul „Ştefan cel Mare” Suceava.  Aceasta în ciuda faptului că autorităţile ieşene au căutat, cu orice prilej, să  atace  proiectul de modernizare a unităţi aeroportuare din nodul României. Ioan Măriuţa, directorul Regiei Autonome Aeroportul „Ştefan cel Mare” a anunţat că este vorba despre  aeronava ATR 42, care a aterizat la ora 19.07, sosind de pe Bucureşti-Otopeni, cu 18 pasageri la bord, cât şi despre aeronava Boeing B737, care a aterizat la ora 20.46, de la Bolgna, transportând  133  de pasageri, şi care a decolat înspre Iaşi, la ora 23.13, însă fără călători.

Duminică, 20 decembrie, ca urmare a condiţiilor meteorologice similare, o aeronavă Boeing B737 a aterizat la Suceava la ora 14.49, zburând dinspre Roma-Fiumicino, cu 132 de călători îmbarcaţi, iar ulterior a decolat de pe pista suceveană, cu destinaţia Munchen, şi 88 de pasageri, la ora 21.14. O aeronavă ATR 72 a aterizat pe Aeroportul „Ştefan cel Mare” la ora 15.33, plecând de pe Bucureşti-Otopeni, cu 68 de pasageri, după care, la 17.00, s-a întors în Capitală, fără călători. Un alt avion ATR 72, încărcat cu 57 de călători, a plecat de pe Bucureşti-Otopeni şi a solicitat drept de aterizare pe Aeroportul Suceava la ora 18.55, iar după „descărcare” s-a întors cu golul de unde a pornit. Nu în cele din urmă, aeronava Boeing B737, decolată din Munchen, şi având 125 de pasageri, a folosită pista suceveană la ora 01.27, iar la 04.14 a plecat înspre Londra-Luton, cu dor 98 de pasageri. Ioan Măriuţa a ţinut să precizeze că, după deschiderea Aeroportului, pe 25 octombrie  2015, şi începerea curselor regulate, pe 12 noiembrie, pe Aeroportul „Ştefan cel Mare” Suceava au fost înregistrate 134 de mişcări de aeronave. Astfel, „prelucraţi” au fost 1.131 de pasageri, îmbarcaţi-351 de călători, diferenţa fiind cea a debarcaţilor.  Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean, Ioan Cătălin Nechifor, Aeroportul Suceava încasează, la tarifele vechi, „bani buni” din  aceste operaţiuni, cele noi intrând în vigoare abia de pe 1 ianuarie 2016. „Folosim în negocieri orice argument care ne poate ajuta”, a reliefat Ioan Cătălin Nechifor.