17 decembrie 2015

Finalizând proiectele cu finanţare europeană,
Suceava ia faţa municipiilor Bacău şi Iaşi 

·        În 2008, cele trei capitale de judeţ au pornit împreună la drum, Suceava şi Bacău, în calitate de poli de dezvoltare urbană, Iaşi fiind declarat pol de creştere urbană.     
Municipiul Suceava ajunge la finiş cu implementarea proiectelor cu finanţare europeană nerambursabilă aferente programării 2007-2013.  Ion Lungu, primarul reşedinţei de judeţ a anunţat ieri, într-o conferinţă de presă, că s-a tras linie inclusiv sub proiectele accesate din economii şi redistribuiri financiare aferente prelungirii n+2 a finanţării UE. Lungu declarat că Suceava se poate mândri din acest punct de vedere, fiind într-o poziţie privilegiată în comparaţie cu municipiile Bacău şi Iaşi, în 2008 primele două fiind declarate poli de dezvoltare urbană, iar ultimul-pol de creştere urbană. „Municipiul Suceava a finalizat toate proiectele europene, iar în acest an partea doua a acestora. Celelalte două oraşe cu care am plecat la drum în 2008, Bacău şi Iaşi, nu au terminat proiectele din prima etapă. Zic că noi ne-am făcut datoria, avem o experienţă, iar pe deasupra am implementat şi proiectele suplimentare”, a declarat Ion Lungu.        
În ceea ce priveşte proiectele suplimentare, ieri edilul-şef sucevean a făcut publică încheierea lucrărilor de la Campusul şcolar sportiv al Liceului cu Program Sportiv şi  de la Sala de sport a Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare”, Primăria fiind cofinanţator a intervenţiilor care, demarând cu fonduri guvernamentale, au fost abandonate de-a lungul anilor. În cazul Liceului cu Program Sportiv, finanţarea a însumat 17,8 milioane de lei, dintre care 10,5 milioane de lei reprezintă partea nerambursabilă. Bugetul municipal a venit cu circa 3 milioane de lei, diferenţa fiind alocarea guvernamentală din prima etapă. Astfel, construite au fost mai multe obiective, respectiv un teren de fotbal, un teren de antrenament, un internat modern şi o cantină. La Colegiul „Ştefan cel Mare”, investiţia în sala de sport nouă, reabilitarea sălii vechi şi amenajarea terenului de handbal din curte s-a ridicat la circa 7,7 milioane de lei, dintre care 5,4 milioane de lei sunt bani nerambursabili. 
Tot în categoria proiectelor suplimentare intră şi cel de reabilitare a 10 artere importante din municipiul Suceava, pasarelei CFR Iţcani, podului de peste râul Suceava, din acelaşi cartier, precum şi a alte două poduri de pe strada „Plevnei” şi „Cuza Vodă” din Burdujeni”, finanţarea POR fiind de circa 8 milioane de euro.         
Valoarea totală a fondurilor pe care municipiul Suceava s-a angajeze  să le acceseze în calitate de pol de dezvoltare urbană, prin POR 2007-2013, Axa prioritară 1 „Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor”, a fost de 28,8 milioane de euro.
Agreate la finanţare în cadrul POR au fost 5 proiecte, toate acestea fiind încheiate încă din anii anteriori. Este vorba despre reabilitarea magistralei rutiere ce traversează oraşul, a pasajului CFR Burdujeni şi parcurilor; reabilitarea zonei centrale şi construirea de parcări subterane în acelaşi perimetru; sistemul de combatere cu camere video a criminalităţii; reabilitarea sistemului de iluminat public şi, nu în cele din urmă, despre construirea Centrului de conservare a tradiţiilor populare.