Inspectorii sanitari
veterinari s-au pus pe dat amenzi
·
Controlate au fost 8 abatoare, 5 unităţi de procesare a
cărnii, 28 de restaurante şi baruri, 6 măcelării, 34 de magazine alimentare şi
6 hypermarketuri, în urma descinderilor, acestea fiind amndate cu un total de
5.400 de lei.
·
Principalele neconformităţi constatate se referă la
nerespectarea circuitului alimentelor în unităţile de producţie, dar şi la
încălcarea regulilor de igienă şi manipulare a produselor alimentare.
În scopul prevenirii toxiinfecţiilor alimentare, în prejma Sărbătorilor
de iarnă inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor
Suceava intensifică acţiunile de supraveghere, sens în care aceştia au
întreprins măsuri suplimentare, concentrate asupra modului în care sunt
produse, depozitate, transportate şi valorificate carnea de porc destinată
consumului, precum şi preparatele de origine animală. Directorul
executiv Laurenţiu Ionuţ Leon Postolache a declarat ieri, cadrul şedinţei
Colegiului Prefectural, că vizate sunt,
până pe 15 ianuarie 2016, târgurile de animale, pieţele agroalimentare,
carmangeriile, măcelăriile, magazinele alimentare, supermarketurile şi
hipermarketurile. Inspectorii sanitar-veterinari suceveni verifică condiţiile
sanitare veterinare de funcţionare; condiţiile de depozitare; provenienţa
produselor; respectarea cerinţelor prind marcarea cărnii şi identificarea
produselor de origine animală; etichetarea produselor de origine animală,
precum şi condiţiile asigurate de pensiunile agroturistice în care se vor
organiza mese festive. Potrivit şefului DSVSA Suceava, interzise şi supuse
sancţionării sunt sacrificarea animalelor în locuri publice, precum şi
comercializarea preparatelor de origine animală în alte locuri decât cele
înregistrate sanitar veterinar. „O atenţie deosebită este acordată modului
în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare în târgurile organizate
pentru vânzarea animalelor vii, precum în şi în cele amenajate periodic de
autorităţile locale, în vederea comercializării produselor alimentare de
origine animală”, a subliniat directorul executiv al Direcţiei Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava. Acesta a pus în vedere că
în cazul în care, cu prilejul controalelor oficiale, sunt descoperite
neconformităţi, se procedează, în funcţie de situaţie, la confiscarea
produselor alimentare, sancţionarea contravenţională, suspendarea sau
interzicerea activităţii unităţii, dar şi la impunerea igienizării spaţiilor
respective. Laurenţiu Ionuţ Leon Postolache a arătat că, până acum, controlate
au fost 8 abatoare, 5 unităţi de procesare a cărnii, 28 de restaurante şi
baruri, 6 măcelării, 34 de magazine alimentare şi 6 hypermarketuri. În urma
descinderilor, inspectorii sanitari veterinari suceveni au dat 9 amenzi, în
valoare de 5.400 de lei. Principalele
neconformităţi constatate se referă la nerespectarea circuitului alimentelor
în unităţile de producţie, precum şi la
încălcarea regulilor de igienă şi manipulare a produselor alimentare.