23 decembrie 2015

Ion Lungu, primarul Sucevei;
Anul 2015 a fost unul bun, cu realizări şi nerealizări
·        „Chiar dacă suntem într-o fază mai delicată, mai tensionată, aşa cum se întâmplă când vine campania electorală, consider că, totuşi, a fost o colaborare în Consiliul Local”, a subliniat şeful administraţiei municipale sucevene.
Ion Lungu, primarul municipiului Suceava a prezentat ieri, un bilanţ al activităţii pe 2015, menţionând  anul care se apropie de sfârşit „a fost unul bun, cu realizări şi cu nerealizări, dar pe ansamblu cu plus”.  Şeful municipalităţii a început enumerarea realizărilor cu încheierea lucrărilor aferente tuturor priectelor europene, în caz contrar „diferenţa trebuind a fi suportată din banii municipalităţii”. La acest punct, remarcată este reabilitarea celor două poduri rutiere de peste râul Suceava şi a celor două pasaje CFR din cartierele Burdujeni şi Iţcani. În rândul realizărilor sunt trecute intervenţiile de modernizare a Zonei centrale a reşedinţei de judeţ;  asfaltarea a 137 de străzi, cu bani  din bugetul local; reabilitarea parcărilor de reşedinţă; finalizarea şcolilor de sport de la două colegii sucevene; desemnarea noului operator de termificare Thermonet şi semnarea acordurilor de finanţare a 3 proiecte cu fonduri elveţiene. Lungu a continuat cu darea în funcţiune a Centrului Cultural „Bucovina”, inaugurarea cinematografului 3D „Modern” şi înfiinţarea Teatrului municipal „Mate Vişniec”. Edilul-şef a pus accent pe lucrările de extindere şi reabilitarea a reţelelor de apă şi a reţelelor de canalizare în cadrul POS „Mediu”; semnarea listei investiţiilor prioritare din Fondul de Coeziune, faza a doua; aprobarea strategiei locale de gestionare a deşeurilor menajere;  achiziţionarea a 5 autobuze de capacitate mică pentru societatea de transport călători TPL şi montarea de echipamente de fitness în două a parcuri sucevene. Ion Lungu nu a lăsat deoparte nici depunerea dosarului de candidatură pentru Proiectul „Suceava-Capitală europeană”, menţionând că în ciuda nedepăşiriie etapei de preselecţie, „aceasta este o experienţă importantă pentru municipalitate”. Nu în cele din urmă, printre altele, şeful municipalităţii din reşedinţa de judeţ a menţionat lucrările de modernizarea Pieţei Centrale; obţinerea creditului pentru amenajarea Zonei de agrement „Tătăraşi”; concretizarea demersurilor pentru organizarea, în 2016, a festivalului internaţional de film pentru amatori; sfinţirea Catedralei „Naşterea Domnului” şi susţinerea activităţii ramurilor sportive din Capitala de judeţ.                         

La parte de nerealizări, Lungu a trecut lipsa unei strategii privind proiectele din noua programare europeană 2014-2020, cauza constând însă în întârzierea cu care au fost semnate acordurile cu Comisia Europeană, în prezent lucrându-se la Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană ( SIDU) 2015-2020. Edilul-şef a menţionat, de asemenea, nefinalizarea rutei ocolitoare; nerezolvarea în totalitate a problemei câinilor fără stăpân; lipsa operatorului titular de salubritate menajeră, precum şi nepunerea în funcţionare a depozitului ecologic de deşeuri de la Moara. „Eu zic că a fost un an bun la Primăria municipiului Suceava. Vreau să mulţumesc consilierilor locali şi celor doi viceprimari care m-au ajutat. Chiar dacă suntem într-o fază mai delicată, mai tensionată, aşa cum se întâmplă când vine campania electorală, consider că, totuşi a fost o colaborare în Consiliul Local”, a conchis Ion Lungu, primarul municipiului Suceava.