06 decembrie 2015

Prin Proiectului „PSP-Practică să practici”,
Experienţă practică încă din perioada ciclului de studii universitare
·        „Proiectul a oferit studenţilor posibilitatea de a-şi completa educaţia academică cu un stagiu de pregătire practică la un posibil viitor loc de muncă”, a declarat managerul de proiect, conf. univ. dr. Mariana Lupan.
·        „Studenţii trebuie să înţeleagă că fără activitate practică şi implicare majoră în aceasta nu au cum să-şi răspundă întrebărilor pe care le au”, a reliefat una dintre practicantele premiate.

Vineri, 4 decembrie, s-a ţinut Conferinţa de finalizare a proiectului „PSP-Practică să practici”, în cadrul căruia beneficiar a fost Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, având ca partener Profiles International Braşov, firmă de consiliere şi orientare în carieră. Obiectivul general al proiectului, implementat pe durata a 5 luni, a constat în dezvoltarea aptitudinilor a 150 de studenţi înmatriculaţi la Universitatea „Ştefan cel Mare”, la programele de licenţă şi master din 6 facultăţi, facilitându-se, astfel, tranziţia de la şcoală la viaţa activă, în vederea inserţiei viitoare pe piaţa muncii, în domenii relevante specializării şi propriului set de competenţe. În perioada octombrie-noiembrie 2015, studenţii au participat la activităţii consiliere şi orientare profesională sub îndrumarea partenerului Profiles International Braşov şi au efectuat un stagiu de practică de câte 90 de ore la Bermas Suceava, Facos Suceava, Betty Ice Suceava, BRD GSG Sucursala Suceava, Raifeisen Bank Sucursala Suceava, Iacobs Suceava, Camera de Comerţ şi Industrie Suceava, Lust Expert Suceava şi Consulting Grup Suceava. „Proiectul a oferit studenţilor posibilitatea de a-şi completa educaţia academică primită cu un stagiu de pregătire practică la un posibil viitor loc de muncă specific domeniului de activitate. Proiectul a facilitat experienţa unei pregătiri practice încă din perioada ciclului de studii universitare, prin intermediul unui parteneriat durabil între mediul universitar şi o serie de angajatori din domeniile ştiinţelor inginereşti, ştiinţelor economice, ştiinţelor umaniste şi ştiinţelor sociale”, a declarat managerul de proiect, conf. univ. dr. Mariana Lupan, adăugând că indicatorii stabiliţi la momentul scrierii proiectului au atinşi, iar pe alocuri obiectivele au fost chiar depăşite. La conferinţa de încheiere a proiectului au luat parte membrii echipelor de management şi a celei de implementare a proiectului, studenţi implicaţi, tutorii de practică,  reprezentanţi ai partenerilor sociali şi ai mediului academic.       
·        Ceea ce formăm la şcoală sunt oameni bine pregătiţi profesional, care sunt şi conştiinţe civice, dar şi intelectuali care să gândească pe cont propriu”, subliniat prof. dr. univ. Mircea A. Diaconu
·       

Cadrele didactice universitare, sunt în slujba studenţilor şi masteranzilor a remarcat prorectorul Universităţii „Ştefan cel Mare”, prof. dr. univ. Mircea A. Diaconu, iterţnd că acesta este un lucru esenţial. „Trebuie să constat că, în acest timp, din Universitatea noastră sunt cuprinşi în proiecte 400 de studenţi, dacă nu chiar mai mulţi, care au beneficiat de astfel de stagii de practică subvenţionate. Dacă profesorii sunt în slujba studenţilor, ceea ce nu se întâmplă chiar peste tot, aceasta înseamnă că suntem cu toţii în slujba societăţii. Şi chiar sunt convins de aceasta, pentru că ceea ce formăm la şcoală sunt oameni bine pregătiţi profesional, care sunt şi conştiinţe civice, dar şi intelectuali care să gândească pe cont propriu”, a subliniat prof. dr. univ. Mircea A. Diaconu, menţionând că societatea nu profită întotdeauna de acest lucru. Studenţii şi masteranzii care au încheiat cu succes stagiul de practică au beneficiat de o subvenţie de câte 900 de lei, cei mai motivaţi de membri ai grupului ţintă primind şi câte un premiu de 2.000 de lei. „Sper să existe cât mai multe proiecte de genul acesta, astfel încât studenţii să înţeleagă că fără activitate practică şi implicare majoră în aceasta nu au cum să-şi răspundă întrebărilor pe care le au faţă de ceea ce trebuie să-şi completeze în pregătirea lor sau de modul în care să-şi orienteze cariera”, a arătat una dintre practicantele premiate. Proiectul „PSP-Practică să practici”a fost cofinanţat din Fondul Social European, pin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa prioritară 2 „Corelarea învăţării pe tot parcursul vieţii cu piaţa muncii”, Domeniul major de intervenţie 2.1 „Tranziţia de la şcoală la viaţa activă”.