09 decembrie 2015

Dureri de cap la aplicarea prevederilor noului Cod fiscal 

·        Din cauză că programele informatice trebuie modificate, în noul an casieriile Primăriei nu vor mai fi deschise contribuabililor imediat după Sărbătorile de iarnă, ci cu o oarecare întârziere.
·        „Rugăm pe cetăţeni şi, în mod special, pe agenţii economici,  să ia legătura cu serviciile de specialitate din cadrul Primăriei, pentru a nu ne trezi cu surprize”, face apel edilul-şef Ion Lungu.
În anul 2016 intră în vigoare o serie de modificări şi completări ale Codului fiscal, din care cauză atât administraţiile locale, cât şi persoane fizice şi persoane juridice, vor trebui să facă demersuri prealabile obligatorii de conformare al noile reglementări. Ion Lungu, primarul municipiului Suceava a declarat că, pe de o parte Primăria este nevoită să-şi adapteze programele de contabilitate, iar de cealaltă parte,         contribuabilii vor trebui să facă diverse declaraţii de impunere. 
„Lucrăm la aplicarea noului Cod fiscal, facem eforturi în acest sens, şi nu este simplu nici pentru noi, pentru că acesta are foarte multe prevederi. Facem apel la persoanele juridice, să depună declaraţiile de impunere pentru anul viitor, în cursul lunii ianuarie. La impozitul pe clădiri rezidenţiale, deci în cele care se locuieşte, taxa este 0,2% din valoarea impozabilă, dar cei care au mai multe locuinţe trebuie să facă dovada că doar una dintre acestea este rezidenţială şi să declare la Primărie”, a specificat  primarul.
În plus, pentru persoanele juridice ale căror clădiri sunt amortizate integral, noile reglementări prevăd că este obligatorie reevaluarea o dată la 3 ani, în caz contrar riscându-se aplicarea coeficientului de 7,5%, în loc de cel de 1,5% din valoarea impozabilă. O modificare a survenit şi în cazul impozitului pe teren, până 2015 suprafaţa ocupată de construcţii nefiind supusă impunerii, operaţie care se va aplica însă din noul an fiscal 2016. Pe de altă parte, persoanele juridice care şi-au radiat din circulaţie mijloacele de transport sunt obligate să completeze şi să depună o declaraţie rectificativă la Primărie. Nu în ultimul rând, de la 1 ianuarie 2016 nu se mai datorează taxa hotelieră, ceea ce este reprezintă un avantaj pentru contribuabilii în cauză, dar şi mai puţini bani la bugetul municipal. „Rugăm pe cetăţeni şi, în mod special, pe agenţii economici,  să ia legătura cu serviciile de specialitate din cadrul Primăriei, astfel încât să nu ne trezim cu fel de fel de surprize începând cu anul 2016, când se aplică noul Cod fiscal. Sigur, vom lucra intens la începutul anului 2016, pentru că trebuie să facem modificări în programele informatice de contabilitate, dar trebuie să ne ajute şi cetăţenii din acest punct de vedere”, a reliefat Ion Lungu, primarul Sucevei. Date fiind cele menţionate în anul 2016 casieriile Primăriei nu vor mai fi deschise contribuabililor imediat după Sărbătorile de iarnă, ci cu o oarecare întârziere.