15 decembrie 2015

Scăpările reglementărilor prind taxa de salubritate,  corectate de autorităţi
·        Un nou articol, introdus în Regulament instituie obligaţia de plată în funcţie de numărul de persoane angajate cu contract individual de muncă şi cu contract de muncă cu timp parţial, încadraţi în funcţia de bază.
·        Mărimea taxei de salubritate nu se majorează,  rămânând la nivelul de 6 lei pe lună, de fiecare salariat, asociat sau administrator care nu are calitatea de asociat.
Autorităţile locale modifică Regulamentul de stabilire şi modalitatea de încasare a taxei de ecologizare datorată de persoanele juridice din municipiul Suceava. Vechiul regulament prevedea că taxa se calculează, în baza declaraţiei de impunere depuse de către acestea, în funcţie de numărul de salariaţi şi de cel al reprezentanţilor legali, respectiv de asociaţi şi administratori care nu au calitatea de asociaţi. Noutatea constă în aceea că, prin completarea cu un nou articol, Regulamentul instituie obligaţia de plată în funcţie de numărul de persoane angajate cu contract individual de muncă, cu contract de muncă cu timp parţial, încadraţi în funcţia de bază. Conform noilor prevederi, în cazul în care persoana juridică nu are angajaţi, aceasta datorează taxa de ecologizare pentru reprezentanţii legali. Pe de altă parte, taxa datorată se va putea recalcula doar în situaţiile în care persoanele juridice vor proba, cu documente justificative, faptul că angajaţii au fost în concedii medicale pentru o perioadă mai mare de 15 zile sau că respectivii salariaţi au efectuat lucrări în afara localităţii, dovada fiind făcută cu ordine de deplasare, state de plată pe puncte de lucru, sucursale agenţii etc. Totodată, în cursul anului se pot face declaraţii rectificative privind modificarea numărului de angajaţi,  acestea fiind susţinute cu dispoziţii de încetare a contractului individual de muncă sau cu extrase din registrul electronic de evidenţă a salariaţilor. Persoanele juridice aflate în insolvenţă sau în procedura falimentului, datorează taxa de ecologizare doar în măsura în care mai au încă persoane angajate cu contracte de muncă. Persoanele juridice care au activitatea suspendată, nu datorează taxa de salubritate.  În acest sens, agenţii economici cu pricina vor depune o declaraţie la Oficiul Registrului Comerţului Suceava, cererea fiind însoţită de documente justificative. Persoanele juridice care au sediul în alte localităţi, dar deţin imobile în municipiul Suceava, nu datorează taxa de ecologizare. Dacă aceste imobile sunt închiriate, taxa de ecologizare se va achita de către chiriaşi.                     
De menţionat este că mărimea taxei de salubritate nu se majorează,  rămânând la nivelul de 6 lei pe lună, de fiecare salariat, asociat sau administrator care nu are calitatea de asociat. Modificările amintite mai sus fac obiectului unui proiect de hotărâre care va ajunge pe masa deliberativului local, pin adoptarea acestuia  stabilindu-se „un cadrul juridic mai clar pentru implementarea taxei de salubritate”. Taxa de ecologizare datorată de către contribuabilii care desfăşoară activităţi economice pe baza liberei iniţiative se stabileşte în baza declaraţiei de impunere. Termenul de depunere a acesteia este data de 31 ianuarie a fiecărui an, iar plata se face în două rate, până pe 31 martie, respectiv până la 31 septembrie.
În februarie 2014, taxa de salubritate pentru persoane fizice a fost  majorată de la 3 lei la 5 lei de persoană şi lună. Pentru instituţiile publice cuantumul taxei este de 3 lei pe lună şi salariat