08 decembrie 2015

Joi,
Proiectul „Suceava-Capitală europeană”, susţinut în faţa experţilor UE
·        „Vrem să facem o figură frumoasă, pentru că eu cred în brandul nostru, Bucovina, cât şi în colaborarea cu Cernăuţi şi Barcelona”, declară Ion Lungu, primarul Sucevei.
Joi, la Ministerul Culturii, o delegaţie de 10 reprezentanţi ai municipiului Suceava va susţine,  în faţa experţilor Uniunii Europene, Proiectul „Suceava-Capitală europeană”, anunţă primarul Ion Lungu. „În cursul zilei de joi, suntem programaţi la Ministerul Culturii, într-o delegaţie de 10 persoane, în frunte cu primarul, să susţinem proiectul <Suceava-Capitală europeană>. Din delegaţie fac parte reprezentanţii firmei de consultanţă, directorul interimar al Teatrului municipal, reprezentanţi ai Primăriei din Cernăuţi şi ai oraşului Barcelona, precum şi alte persoane, specialişti care au lucrat la strategia culturală a municipiului Suceava”,  face cunoscut şeful administraţiei locale sucevene. În echipa prezentă la interviul respectiv cooptaţi sunt, printre alţii, doctorandul Radu Bores, a cărui firmă de consultanţă a întocmit Strategia culturală a Sucevei;  Carmen Steiciuc, preşedintele Asociaţiei „Suceava-Capitală europeană” şi Tatiana Tatarciuc, de la Primăria din Cernăuţi, Ucraina. Proiectul sucevean se bucură, de asemenea, şi de susţinere spaniolă, prin intermediul Susanei Alonso San Pedro, din Barcelona, colaborator al firmei Genesis, cea care a realizat Strategia culturală suceveană.

 Ion Lungu este optimist, crezând că municipiul Suceava va trece de faza de preselecţie, urmând ca, pentru etapa finală, să colaboreze şi cu oraşul Pireu din Grecia.  „Credem în steaua noastră, deşi am venit destul de târziu în acest proiect, şi cu cheltuielile cele mai mici, până în prezent. Este vorba despre 40.000 de lei, care s-au dat pe întocmirea Strategiei culturale. Însă, vrem să facem o figură frumoasă, pentru că eu cred în brandul nostru, Bucovina, cât şi în colaborarea cu Cernăuţi şi Barcelona. Sper ca, în cele din urmă, să trecem de faza de preselecţie, iar dacă se întâmplă acest lucru, mai avem o ofertă de la oraşul Pireu, din Grecia, să colaborăm, în aşa fel încât să ne pregătim pentru faza finală. Eu sper şi cred că putem trece de această fază de preselecţie”, a subliniat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava. Propunerea iniţială pentru bugetul proiectului „Suceava-Capitală europeană” este de 25 de milioane de euro, municipiul Suceava urmând a participa cu 10 milioane de euro, Guvernul României-cu 10 milioane de euro, iar Consiliul Judeţean Suceava va veni cu o cofinanţare de 2 milioane de euro. O sumă de 2 milioane de euro ar urma să fie accesată prin proiecte culturale finanţate din fonduri nerambursabile europene, iar alta de 1 milion de euro va fi atrasă de la sponsori. Ion Lungu avansa că, până în 2021, în domeniul infrastructurii culturale urmează a fi realizate Sala de sport polivalentă, „care are şi o componentă culturală”, cât şi reabilitarea Curţii Domneşti, ambele obiective cu finanţare din fonduri locale, guvernamentale şi europene. De asemenea, bani vor fi cheltuiţi pentru infrastructura rutieră stradală, a doua centură ocolitoare a oraşului, dar şi pentru alte oportunităţi de dezvoltare a Sucevei.