04 decembrie 2015

Ucenicia nu are căutare
·        Angajatorul trebuie să apeleze la un furnizor de formare profesională autorizat, ceea ce reprezintă costuri care nu pot fi acoperite cu subvenţia de 300 de lei acordată din bugetul asigurărilor de şomaj”, susţine Mirela Adomnicăi, director executiv al AJOFM, adăugând că până acum nu fost încheiat vreun contract de ucenicie.
În ciuda faptului că ucenicia este o oportunitate pentru orice persoană care doreşte să-şi caute un loc de muncă, în judeţul Suceava aceasta nu se bucură de atenţie, nici din partea şomerilor, dar nici din cea a agenţilor economici. În ceea ce îi priveşte pe dintâi, există prejudecata că eventualii amatori nu au avut altă variantă şi că, în ultimă instanţă, aceştia sunt nevoiţi să devină ucenici, pentru a învăţa o meserie. În cel de al doilea rând, potrivit reglementărilor în vigoare, pentru a-i pregăti pe ucenici, angajatorii sunt obligaţi să apeleze la formatori autorizaţi de formare, ceea ce presupune costuri suplimentare mari, care nu sunt acoperite din subvenţia cordată din bugetul asigurărilor de şomaj. În aceste condiţii, Mirela Adomnicăi, directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, este de părere că se impune o modificare a legii, una de natură să-i stimuleze pe agenţii economici doritori să-şi formeze lucrători prin ucenicie. „Din păcate, aceasta nu a fost foarte atractivă, nici pentru angajatori, nici pentru potenţialii ucenici. Se preconizează o modificare legislativă, astfel încât angajatorului să i se faciliteze formarea ucenicului la locul de muncă. Aceasta deoarece, în prezent, angajatorul trebuie să apeleze la un furnizor de formare profesională privat autorizat, ceea ce reprezintă nişte costuri care nu pot fi acoperite cu subvenţia de 300 de lei acordată din bugetul asigurărilor de şomaj”, susţine Mirela Adomnicăi, adăugând că AJOFM până nu încheiat vreun contract de ucenicie, dar păstrându-şi optimismul legat de această formă de pregătire şi ocupare.        

Subvenţia pentru ucenicie se acordă angajatorilor din bugetul asigurărilor pentru şomaj, pentru fiecare ucenic aceasta fiind 300 de lei pe lună. Potrivit AJOFM, suma amintite se dă pentru un interval cuprins între 1 şi 3 ani, în funcţie de nivelul de calificare pentru care se organizează ucenicia. Angajatorul primeşte această sumă lunar, pe perioada de derulare a contractului de ucenicie, acesta din urmă asimilat fiind cu un contract de muncă pe durată determinată. Legea îl obligă pe angajator să desemneze un coordonator de ucenicie din rândul salariaţilor care au o experienţa mai mare de 5 ani; să supună ucenicul la o perioadă de probă de maxim 30 de zile; să asigure cadrul de pregătire teoretică şi practică, după a cărei finalizare să înscrie ucenicul la un centru autorizat de evaluare şi certificare a competenţelor profesionale obţinute pe alte căi decât cele formale, pentru a primi un atestat şi să suporte costurile de evaluare.
De menţionat este şi faptul că alţi 300 de lei pe lună pot primi aceeaşi angajatori din finanţări europene, respectiv din Fondul Social European. Sumele din FSE 2014-2020, în cadrul Schemei "Garanţia pentru tineret", dar şi cele din Iniţiativa privind ocuparea tinerilor, vor putea fi accesat potrivit ghidurilor solicitantului pentru axele prioritare 1 şi 2 ale Programului Operaţional Capital Uman POCU 2014-2020.