02 decembrie 2015

Bugetul Sucevei, puternic dezechilibrat din cauza „umflării” veniturilor în Consiliul Local   
·        La momentul aprobării, toate grupurile de consilieri au făcut amendamente şi au supraestimat cu circa 40% partea de venituri, astfel încât să se poată face cheltuieli cît mai mari.
·        „Bugetul pentru anul 2016 trebuie să fie unul echilibrat, chiar dacă este an electoral”, pune în vedere edilul-şef Ion Lungu, menţionând că, dacă în 2014 execuţia a fost de 90%, anul acesta, la 1 decembrie, bugetul era executat în proporţie de doar 63%.       
Ion Lungu, primarul municipiului Suceava a anunţat că organizează dezbateri publice pe marginea fundamentării bugetului de venituri şi cheltuieli pentru anul 2016. Discuţii în acest sens vor avea loc cu membrii deliberativului, şefii asociaţiilor de proprietari, directorii de unităţi şcolare şi reprezentaţii mediului de afaceri. „Ca în fiecare an, voi avea discuţii cu factorii implicaţi, în primul rând cu consilierii locali, cu care ne vom întâlni înaintea proiectării bugetului. De asemenea, vom avea o întâlnire cu directorii de şcoli şi am înţeles că există o dorinţă a consilierilor de avea discuţii comune pe tema finanţării şcolilor. La fel, ne vom întâlni cu reprezentanţi ai asociaţiilor de proprietari şi ai oamenilor de afaceri, prin Federaţia IMM şi Camera de Comerţ”, a declarat şeful executivului sucevean. Lungu reliefează că dacă în 2014, bugetul de venituri şi cheltuieli a fost dimensionat şi aprobat la 267 de milioane lei, bugetul pe cale de execuţie s-a votat în Consiliul Local la 363 de milioane de lei, cu o creştere de circa 40%. Primarul susţine că declarându-se independent politic, toate grupurile de consilieri au făcut amendamente şi au umflat partea de venituri, astfel încât să se poată face cheltuieli cât mai mari. „Bugetul pentru anul 2016 trebuie să fie unul echilibrat, chiar dacă este an electoral. Trebuie să ne întoarcem la execuţia din 2014, anul trecut a fiind o execuţie bugetară de peste 90%, în timp ce anul acesta, la 1 decembrie, execuţia este de 63%. Menţionez că bugetul anului 2015 a fost aprobat cu aproximativ 40% mai mare faţă de cel anului 2014”, pune în vedere edilul-şef.      
Pentru anul viitor, un loc important îl ocupă capitolul Învăţământ, partea de finanţare din bugetul local, crescând de la circa 9,96 milioane de lei, în 2012, la 14,32 de milioane de lei, în anul  acesta, sumă care include, însă, şi coparticiparea Primăriei la proiectul european de construirea a şcolilor de sport de la Liceul cu Program Sportiv şi Colegiul naţional „Ştefan cel Mare”. Printre obiectivele prioritare de investiţii din lista anului 2016, primarul Ion Lungu a enumerat continuarea lucrărilor de reabilitarea a Zonei centrale a urbei; înfiinţarea Zonei de agrement „Tătăraşi”; introducerea utilităţilor în noul cartier „Europa”; extinderea reţelei de gaze naturale în Burdujeni-sat şi cartierul „Tinereţii”, precum şi proiectele cu finanţare elveţiană, de modernizare a iluminatului public şi de achiziţii de vehicule electrice.