02 decembrie 2015

Sucevenii din sistemul centralizat se plâng de caloriferele amorţite
·        Producătorul, din cauza lipsei lichidităţilor şi a masei lemnoase necesare, am înţeles că nu dă întotdeauna agentul termic la temperatura care trebuie”, arată primarul Ion Lungu.
·        Creditul de Trezorerie de 5 milioane de lei pentru avansul destinat Bioenergy a fost aprobat în Comisia pentru împrumuturi, convenţia de creditare fiind semnată la Ministerul de Finanţe.
Caloriferele locuitorilor municipiul Suceava racordaţi la sistemul centralizat de termoficare sunt mai mult reci. Cauza o constituie parametrii scăzuţi la care este livrat agentul termic de către producătorul Bioenergy, care, aşa cum recunoaşte şi primarul Ion Lungu,  de pe 15 octombrie, la începerea perioadei de încălzire, nu a mai primit niciun ban de la bugetul local. La acea dată, conducerea administratorului centralei în cogenerare de înaltă eficienţă din Lunca Sucevei semnala că fostul transportator, Termica în faliment, nu i-a achitat datoriile restante, din care motiv constituirea stocurilor de bioamasă este în pericol. Vasile Ilie, directorul general al Bioenergy a avertizat că, în acest context, s eva trece la diminuarea parametrilor de livrare a energiei termice, ulterior fiind posibilă chiar sistarea furnizării. Aflat în faţa acestei perspective, consilierii locali au aprobat abia în a doua şedinţă contractarea unui credit de Trezorerie de 5 milioane de lei, iniţial aleşii liberali votând împotriva acestuia. Ieri, într-o conferinţă de presă, şeful executivului a anunţat că respectivul credit a fost aprobat în Comisia pentru împrumuturi, convenţia de creditare fiind semnată la Ministerul de Finanţe. „De la 15 octombrie, de când se căldură în oraş, practic Primăria nu a mai plătit niciun ban, cheltuiala fiind suportată de firma care produce agentul termic. Sperăm să vină aceşti bani, astfel încât să facem plăţile, să se poată efectua aprovizionarea cu masă lemnoasă şi să nu mai fie probleme între producător şi transportator. Producătorul, din cauza lipsei lichidităţilor şi a masei lemnoase necesare, am înţeles că nu dă întotdeauna agentul termic la temperatura care trebuie şi există discuţii pe această temă. Sper ca în urma acestei infuzii financiare, să nu mai fie probleme”, a relevat Ion Lungu.

Imperativul contractării împrumutului de 5 milioane de lei survine şi faptului că noul operator de transport şi distribuţie al agentului termic, Thermonet, nu a încasat nicio factură de la populaţie, primii bani urmând a intra în conturile societăţii abia în partea a doua a lui decembrie, când se va achita contravaloarea facturilor din luna noiembrie.